Overslaan en naar de inhoud gaan

Gebruikersalarm: nieuw Edge-logo

Deze blogpost is níet bedoeld om bijdehand of belerend te zijn. Deze blogpost is bedoeld om servicegericht te zijn en om IT'ers te helpen dat ook te zijn. Want gewone gebruikers gaan straks geconfronteerd worden met het verdwijnen van hun standaardbrowser op Windows, na 20 jaar. Tenminste, het ogenschijnlijke verdwijnen en in plaats daarvan het plots opduiken van een blauwgroene krul.
ChrEdge, Chromium-Edge
© Microsoft
Microsoft

Onderschat niet de kracht van vertrouwdheid! Dit is een belangrijke boodschap voor ICT-leveranciers maar ook voor technisch onderlegde gebruikers, zoals IT'ers. Want gewone mensen, die op andere gebieden juist kundig kunnen zijn, hebben soms moeite om mee te gaan in veranderingen. Zie maar de ophef ooit over het contextuele lint (ribbon) dat in Microsoft Office debuteerde. Zie ook de onvrede over het verdwijnen van het Start-menu in het touch-georiënteerde Windows 8.

Volgende verandering in aantocht

Ik noem bewust twee bekende Microsoft-voorbeelden, en wel om twee redenen. Ten eerste is Microsoft-software zoals Office en Windows nog altijd veelgebruikt. Ook nu nog in het smartphonetijdperk waarin Microsoft een veel minder dominante rol speelt. Ten tweede komt er een nieuw geval van Microsoft-verandering aan. Één die plotse verandering brengt na 20 jaar van vertrouwdheid, waarvan de laatste vierenhalf jaar eigenlijk een slimme vermomming waren.

Het gaat om het logo van de in Windows ingebakken webbrowser van Microsoft. Eerst Internet Explorer (IE), toen het geheel nieuw gebouwde Edge, en straks het verbouwde Edge wat dan een hele andere ondergrond heeft. Rode draad hierbij is de blauwe letter E van IE. Die Windows-browser is na de aanvankelijke achterstand op de Navigator-browser van Netscape zo'n doorslaand succes geworden dat die blauwe E haast universeel bekend is als browser-icoon.

Blauwe E = internet

Sterker nog: voor veel gewone gebruikers staat die E zelfs voor internet(toegang). Een computer zonder E, kan die wel internet op? (Natuurlijk wel, maar dit is niet voor iedereen vanzelfsprekende kennis.) Hoeveel internetcafés en e-bedrijven wel niet sluw zijn meegelift door een blauwe E te gebruiken voor hun dienstverlening. Ik heb vakantiefoto's genoeg van opmerkelijke letters E in binnen- en buitenland.

Inmiddels zijn de tijden flink veranderd. IE is in ongebruik geraakt en vervolgens in verval. Microsofts nieuw gebouwde Edge, die in juli 2015 zijn debuut heeft gemaakt, heeft sluw gebruik gemaakt van de bekendheid die de blauwe E nog altijd geniet. Hoeveel gewone mensen ik wel niet gezien heb die blindelings klikten op de blauwe E (subtiel anders vormgegeven) en zo van IE-gebruikers ineens Edge-surfers zijn geworden. Alleen heeft het technische tekortkomen van Edge - plus de internetdominantie van Google en diens Chrome-browser - de door Microsoft gehoopte browser-comeback doorkruist.

Poef nieuw (en weg)

Dus stapt Microsoft over op de open source Chromium-ondergrond van Chrome. Voor Edge, die het qua naam dus behoudt. Net zoals de subtiel gewijzigde blauwe E ineens naar een hele andere browser leidde, zo is Edge straks zelf een andere browser. Alleen stapt Microsoft daarvoor af van die bekende blauwe letter. In plaats daarvan komt er een blauwgroene krul, die met dichtgeknepen ogen en wat fantasie wel van de E is afgeleid. Dit nieuwe browserlogo kan door het automatische updatebeleid voor Windows 10 ineens verschijnen voor gewone gebruikers, die daarmee de vertrouwde blauwe E ook zien verdwijnen. Ik voorzie dus verwarring, helpdeskcalls en uitlegwerk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in