Overslaan en naar de inhoud gaan

Internet Explorer duikt op in Chromium-Edge

Microsoft voorziet de reïncarnatie van zijn Edge-browser van een modus die compatibiliteit geeft met Internet Explorer. Het gaat om de laatste versie 11 van die verouderde, en door Microsoft verlaten Windows-browser. Het ooit van de grond af aan opgebouwde Edge wordt nu overgeheveld naar de Chromium-basis, die het opensourcefundament is voor Google's Chrome. IE11 komt mee, voor enterprise-gebruikers.
Edge Chromium
© Microsoft
Microsoft

Microsoft-klanten hebben de softwareleverancier duidelijk gemaakt dat Internet Explorer niet achtergelaten mag worden. Dit vanwege het aanhoudende gebruik van webapps die niet alleen afhankelijk zijn van IE11-specifieke functionaliteit, maar die volgens deze grootzakelijke (enterprise) klanten kritiek zijn voor hun bedrijfsprocessen. Microsoft geeft dit aan bij de vers onthulde roadmap voor Edge.

IE11 blijft in gebruik

"We weten dat de meeste van onze klanten IE11 gebruiken in hun omgevingen", schrijven Sean Lyndersay (group program manager) en Colleen Williams (senior program manager) in de blogpost over die roadmap. De alpha-testversie (in het zogeheten Dev-kanaal) van Edge op Chromium-basis heeft nu enterprise-functionaliteit standaard ingeschakeld. Bedrijven kunnen zich nu op die vroege release storten om te zien of de browsertoekomst van Microsoft compatibel is met het IE-gebaseerde browserverleden.

Microsoft benadrukt de moderne mogelijkheden van het nieuwe Edge, wat nu volop in de maak is. Bij de oorspronkelijke ontwikkeling van Edge, dat van de grond af aan nieuw was opgebouwd, belichtte de leverancier ook de moderne mogelijkheden zoals compatibiliteit met hedendaagse webstandaarden. Voorganger Internet Explorer liep al geruime tijd uit de pas met de moderne webwereld. Voor Edge op Chromium-basis (wat ook wel Chredge wordt genoemd) gooit Windows-maker Microsoft het ook over de boeg van cross-platform bereik: Edge draait niet alleen op Windows maar ook op macOS, iOS en Android.

'Niet langer 2 browsers nodig'

Één van de enterprise-features die de Dev-versie van Chredge nu biedt, is de Internet Explorer-modus. Daarbij wordt IE11 native geïntegreerd in Edge, waardoor gebruikers naadloos van een moderne webapplicatie over kunnen gaan naar een webapp die legacy-html of oude plug-ins vereist. "Je hebt niet langer een 'twee-browser oplossing' nodig", stellen de twee productmanagers van Microsoft in de blogpost.

Het feit dat klanten IE-compatibiliteit eisen van wat effectief de tweede opvolger van die achtergelaten browser is, wordt door Microsoft met de mantel der liefde bedekt: "De apps [die IE11-afhankelijk en bedrijfskritiek zijn - red] werken goed en veranderen niet, wat klanten in staat stelt om hun IT-middelen te focussen op andere probleemgebieden. Elke oplossing die we aanbieden moet 'gewoon werken' met hun sites."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in