Overslaan en naar de inhoud gaan

Babylonië 2.0

Vrijwel alles kan met alles verbonden worden. De toegevoegde waarde wordt echter pas bereikt als dingen op juiste wijze worden verbonden. Is dat echt plug-and-play, of is het eerder plug-and-pray? Een verslag uit het veld.
Business
Shutterstock
Shutterstock

De tv was af en toe aan het sputteren, het werd tijd voor een nieuwe. Die smart tv geeft prachtig beeld. Alleen, zodra je hem op stand-by zet, crasht de satellietontvanger. Het enige dat helpt: stekker eruit, stekker erin, rebooten en de smart tv weer aanzetten. Om het probleem op te lossen heeft de satellietaanbieder een firmware-update gemaakt voor de settopbox. Updates worden via de satelliet elk kwartier uitgezonden. Maar ja, net deze wordt niet gedownload. Waarom niet? Tja, dat wisten ze bij het callcenter ook niet. Gelukkig kun je simpel handmatig updaten met een usb-stick. In theorie althans. In de praktijk blijft de update hangen op 1 procent.

Verzin een list: de usb-stick op de settopbox formatteren, de software erop zetten en dan de firmware updaten. Zelfde resultaat. De leverancier van de settopbox gebeld. Dagen later belt hij terug dat ook hij de software niet gedownload krijgt. Deze leverancier groeit de complexiteit van de producten die hij verkoopt kennelijk boven het hoofd.

Ondertussen bleek het probleem met de ontvanger dat-ie usb-sticks kan formatteren die hij niet kan lezen. De doos met usb- sticks omgekeerd en net zo lang geprobeerd met verschillende computers en operatingsystemen tot er één was die de ontvanger wel kon lezen. Een oude laptop van de buurman en een niet te kleine maar ook niet te grote usb-stick deden het. Nu laat de smart tv de decoder niet meer crashen.

Maar ja, de tv is inmiddels een week oud, dus het is tijd voor een firmware-update. Helaas, de draadloze verbinding van de tv met het modem is uitgevallen en niet meer aan de praat te krijgen. Ook de leverancier van de tv krijgt dit niet opgelost. Dan maar kabels door het huis gelegd om via ethernet de firmware update uit te voeren, want dan zou de wireless connectivity weer zijn opgelost. Niet dus.

Connectivity is een automatiseringsaspect dat steeds belangrijker, maar ook steeds complexer wordt in een wereld waarin allerhande producten en diensten, oud en nieuw en niet a priori daarvoor ontworpen, met elkaar moeten communiceren. Goed dat AG Connect er is!

“Toe­gevoegde waarde wordt pas bereikt als dingen op juiste wijze worden ­verbonden.”

Meer weten?

Guus Delen,

Rob Peters, Chris Verhoef, Bas van

Vlijmen, Lessons from Dutch IT-outsourcing success

and failure.

downloaden via: www.cs.vu.nl/~x/pred/pred.pdf

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in