Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple krikt verkoop iPhones toch weer op

Apple heeft de verkoop van iPhones afgelopen kwartaal licht opgekrikt ten opzichte van een jaar eerder. De omzet en winst gingen verder stevig omhoog. Daarmee heeft de technologiereus het beter gedaan dan veel kenners op Wall Street hadden verwacht.
Foxconn productie
© Foxconn
Foxconn

Apple verkocht 52,2 miljoen iPhones, 3 procent meer dan een jaar geleden in dezelfde periode. Daarbij viel op dat ook de relatief dure iPhone X het goed deed, aldus Apple. De totale omzet steeg met 16 procent naar 61,1 miljard dollar. Onder de streep bleef in dit tweede kwartaal van Apple's gebroken boekjaar 13,8 miljard dollar over, tegen een nettowinst van dik 11 miljard dollar een jaar terug.

Topman Tim Cook sprak van het beste tweede kwartaal voor Apple ooit. Zoals op de financiële markten al een beetje werd verwacht kondigde Apple ook aan 100 miljard dollar extra aan aandelen te zullen inkopen. Ook gaat het kwartaaldividend met 16 procent omhoog, om aandeelhouders te belonen.

Zorgen over iPhone X

Recent waren veel kenners zich juist erg zorgen gaan maken over de vraag naar iPhones. Er gingen zelfs al geruchten dat Apple de productie van de iPhone X zou willen afbouwen. Die angst was vooral ingegeven door een zeer tegenvallende prognose van de Taiwanese chipgigant TSMC. Dat is 's werelds grootste maker van smartphonechips voor bedrijven als Apple, Samsung en Huawei.

Apple zelf blijft evenwel positief, ook in zijn verwachtingen. De omzetvoorspelling voor het lopende kwartaal bij Apple is bijvoorbeeld ook weer hoger dan de meeste analisten hadden voorzien.

Overigens is Apple er afgelopen kwartaal ook in geslaagd om meer iPads te verkopen. Daarnaast zaten de opbrengsten bij andere diensten duidelijk in de lift. Het bedrijf haalde zelfs nog nooit eerder zoveel omzet uit de App Store, Apple Music, Apple Pay en iCloud. Ook valt het op dat Apple sterk is gegroeid in China en Japan. Daar werd ruim een vijfde meer omgezet dan in het tweede kwartaal vorig jaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in