Overslaan en naar de inhoud gaan

Cyberverzekeringskosten stabiliseren door groei wereldwijde markt

Een ooit volatiele cyberverzekeringsmarkt is aanzienlijk gestabiliseerd nu nieuwe bedrijven hun intrede hebben gedaan in deze markt die daarmee een hogere mate van concurrentie kent. Daardoor zijn de premiekosten gedaald en zijn de dekkingslimieten verhoogd, zo blijkt uit onderzoek van S&P Global Ratings.

ransomwarelosgeld
Shutterstock

Ook hebben verzekeringsmaatschappijen hun acceptatiemethoden verder ontwikkeld, constateert S&P. De verzekeraars maken gebruik van geavanceerde tools om potentiële cyberrisico's flexibeler en persoonlijker te beoordelen. Daarnaast hebben gemeentelijke overheden aanzienlijke vooruitgang geboekt in hun vermogen om cyberrisico's te beheren en te reageren op kwaadwillige aanvallen, aldus S&P. Na jarenlang te hebben afgezien van dure commerciële polissen, nemen deze lokale organisaties nu cyberrisicodekking op, terwijl kleinere overheden zich in veel gevallen aansluiten bij cyberrisicopools.

Snelst groeiend gebied

Al met al vinden er dus flinke verschuivingen plaats in de cyberverzekeringsmarkt. Een ontwikkeling die volgt op jaren van torenhoge kosten, beperkte concurrentie en aanzienlijke druk om toekomstige risico's nauwkeurig te voorspellen. Analisten van S&P hebben deze evolutie van de cyberverzekeringssector besproken in hun driemaandelijkse Cyber Risk Update.

Volgens S&P is de dekking van cyberrisico's een van de snelst groeiende gebieden in de verzekeringssector. Verwacht wordt dat de wereldwijde premies in 2025 meer dan 20 miljard dollar zullen bedragen, tegen bijna 15 miljard dollar in 2023.

Kleine tot middelgrote ondernemingen sluiten vaker een cyberverzekering af vanwege de zorgen over ransomware en professioneel advies van verzekeringsmakelaars, zegt Sridhar Manyem, senior director, industry research and analytics bij AM Best.

Cyber niet langer slechts aanvullend

Na jarenlang cyber te hebben aangeboden als aanvullende dekking, realiseren verzekeraars zich dat ze specifieke cyberpolissen nodig hebben. "Cyber wordt een behoorlijk noodzakelijk product voor verzekeringsmaatschappijen", aldus Manyem.

De afgelopen jaren hebben verzekeraars de acceptatienormen aangescherpt door specifieke cyberbeveiligingsmaatregelen af te dwingen bij cliënten. Dit omvat het gebruik van multifactorauthenticatie, regelmatige software-updates, het patchen van kwetsbaarheden en het trainen van werknemers. In gevallen waarin klanten ransomware-aanvallen te verwerken krijgen, komen verzekeraars in actie om over betalingen te onderhandelen.

Gegevens van verzekeringsmakelaar Marsh voegen extra context toe aan de bevindingen van S&P Global Ratings. De tarieven voor cyberverzekeringen daalden in het eerste kwartaal wereldwijd met 6%, blijkt uit de Q1 Global Insurance Market Index van Marsh. In de VS daalden de tarieven in het eerste kwartaal met 6%. Dit markeert het vierde opeenvolgende kwartaal met dalende tarieven.

'Door betere cyberhygiëne'

Marsh constateert ook dat nieuwe kopers de markt hebben betreden. Maar dat zou echter niet de oorzaak zijn gunstigere tarieven. De verzekeringsmakelaar en risicoadviseur koppelt de verbeterde prijsomgeving aan de toegenomen cyberhygiëne bij verzekerde bedrijven en organisaties.

"Het verbeterde risicoprofiel van bedrijven door een beter bewustzijn van de belangrijkste controles voor effectief risicobeheer heeft ook geleid tot meer capaciteit op de verzekeringsmarkt," zegt Rachel Lavender, cyber brokerage leader voor de VS en Canada bij Marsh. "Nieuwe capaciteit zorgt voor meer concurrentie en dus voor stabielere tarieven voor onze klanten."

Bron: Cybersecurity Dive. Dit artikel is door AI vertaald.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in