Overslaan en naar de inhoud gaan

Verzekeraars VS moeten 1,4 miljard betalen vanwege NotPetya-aanval

Amerikaanse verzekeraars moeten 1,4 miljard dollar betalen aan het internationale farmaceutische en chemiebedrijf Merck, vanwege de NotPetya-ransomware aanval. Dat heeft een rechter besloten nadat de verzekeraars weigerden te betalen.
ransomware
© Shutterstock
Shutterstock

NotPetya was een ransomware-aanval die in 2017 rondging, die volgens de VS en diverse andere landen opgezet was door Rusland. De malware zat verstopt in software die vooral door de Oekraïense overheid, energiesector en financiële instellingen wordt gebruikt. Onder meer Merck werd daar slachtoffer van, waardoor duizenden computers beschadigd werden. De financiële schade kwam uit op zo'n 1,4 miljard dollar.

Het bedrijf klopte daarop aan bij zijn verzekeraars, waar het polissen had afgesloten voor dit soort risico's. Maar de verzekeraars wilden niet betalen. Volgens hen was NotPetya namelijk een oorlogsmisdaad en een militaire aanval. Voor dat soort aanvallen zijn uitzonderingen opgenomen in de polis - net als in diverse andere verzekeringen - waardoor de schade niet gedekt zou zijn.

Hoger beroep nu gewonnen

Merck stapte daarop naar de rechter, die al in januari 2022 bepaalde dat Merck gelijk heeft. De verzekeraars moesten dus 1,4 miljard dollar gaan vergoeden aan Merck. De verzekeraars gingen echter in hoger beroep en ook daar is nu dus besloten dat de verzekeraars moeten betalen, schrijft The Wall Street Journal.

De rechters die over de zaak gingen stellen dat er daadwerkelijke militaire actie moet plaatsvinden, wil iets een oorlogsmisdaad zijn ten tijde van vrede. Dat was bij NotPetya niet het geval, waardoor het geen oorlogsdaad is. Het Amerikaanse leger ziet de aanval bovendien ook niet als officiële militaire oorlogsdaad. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in