Overslaan en naar de inhoud gaan

Meerderheid bedrijven weet niets van verplichte rapportage duurzaamheid

Twee op de drie Nederlandse bedrijven kent de richtlijn CSRD niet, die bedrijven volgend jaar al verplicht te rapporteren over duurzaamheid.

duurzaamheid
Shutterstock

Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek dat de bank heeft laten uitvoeren door I&O Research onder 587 bedrijven. Met ingang van 1 januari 2024 moeten grote en beursgenoteerde middelgrote bedrijven rapporteren over hun prestaties op het gebied van duurzaamheid. Dat ligt vast in de Europese Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Doel daarvan is dat bedrijven meer transparantie moeten bieden waardoor investeerders en consumenten makkelijker keuzes kunnen maken.

Hoewel de verplichting al vanaf volgende maand geldt, weet dus nog tweede derde van de bedrijven totaal niets van deze richtlijn. En slechts twintig procent weet ook wat de richtlijn inhoudt.

Uit het onderzoek blijkt dat veel bedrijven desgevraagd er van uitgaan dat de richtlijn niet voor hen zal gelden: slechts 17% denkt dat de CSRD wèl voor hen geldt.

Informatievoorziening geschikt maken

De onderzoekers wijzen er op dat de impact van de richtlijn groot zal zijn. Want hoewel hij alleen voor grote en middelgrote beursgenoteerde bedrijven geldt, moeten die wel de juiste informatie aangeleverd krijgen van kleinere leveranciers en afnemers in de keten. Daarvoor zijn zij voor een groot deel afhankelijk van hen. Dat stelt eisen aan de informatievoorziening, waar men zich dus niet van bewust is. Het is dan ook de vraag of de informatiesystemen die hiervoor nodig zijn, wel voorhanden zijn.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in