Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid wil voortaan in alle IT-aanbestedingen toegankelijkheidseisen meenemen

PIANOo, het Expertisecentrum Aanbesteden van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, gaat toegankelijkheidseisen toevoegen aan het sectordossier. Daarmee krijgen alle inkopers van de overheid een set met eisen die ze kunnen stellen aan toegankelijkheid bij aanbestedingen.
toegankelijkheid systemen
© Shutterstock
Shutterstock

Met de toevoeging van de toegankelijkheidseisen worden volgens PIANOo kostbare en tijdrovende herstelwerkzaamheden op het gebied van digitale toegankelijkheid voorkomen. Het is volgens de organisatie belangrijk om in de ontwikkelfase van websites en apps al rekening te houden met de bestaande eisen voor digitale toegankelijkheid. "Want het achteraf toegankelijk maken van websites en apps is complex en kostbaar", zo schrijft het Rijk.

Aanbestedende diensten kunnen de gestelde verplichtingen zelf opnemen in hun aanbestedingsvoorwaarden. Het besluit hiertoe komt uit de invulling van een aangenomen motie van VVD-Kamerleden Mark Strolenberg en Daan de Kort van oktober 2022. Er werd in de motie gevraagd om met spoed de eisen voor digitale toegankelijkheid op te nemen in de aanbestedingsvoorwaarden voor nieuwe websites en apps van de overheid.

Overheid loopt achter

De overheid loopt nog altijd erg achter als het gaat om toegankelijkheidseisen naleven. Deze zijn sinds 2018 wettelijk verplicht, maar een groot deel krijgt het nog altijd niet voor elkaar om hun websites goed toegankelijk te maken. In 2021 werden zelfs 'aanjaagteams' in het leven geroepen die overheden moesten stimuleren om sneller te voldoen aan de verplichte eisen. En ook daarmee lukte het niet om de gestelde doelen te behalen

Ongeveer 4,5 miljoen mensen in Nederland hebben moeite met het begrijpen van digitale dienstverlening en het aantal mensen met een aan ouderdom gerelateerde beperking groeit. Een veel grotere groep is afhankelijk van de beslissingen die rekening houden met die beperking: gezinnen, clubs, familie. Op 28 juni 2025 moeten alle bedrijven met meer dan tien werknemers of een omzet van meer dan 2 miljoen euro aan die regels voldoen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in