Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid stelt speciale ‘aanjaagteams’ aan voor digitale toegankelijkheid

Er moet nog veel gebeuren voordat toegankelijkheid van overheidswebsites aan wetgevingseisen voldoet. Speciale aanjaagteams gaan overheden actief benaderen om toegankelijkheidsverklaringen te regelen. Dat meldt staatsecretaris Raymond Knops in een brief aan de Tweede Kamer.
scherm
© Pixabay
Pixabay

Overheidsorganisaties moeten sinds 23 september 2020 een actuele toegankelijkheidsverklaring publiceren op hun website. Wanneer zij niet aan alle toegankelijkheidseisen voldoen moet zo’n verklaring bijdragen aan een verbeterplan. Het werk stapelt zich alleen maar op, want de verplichting om aan de eisen voor toegankelijkheid te voldoen, geldt vanaf juni volgend jaar ook voor mobiele apps.

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat overheden nog niet voldoen aan de wet. Onder meer DigitaalToegankelijk onderzocht de verklaringen in het register en stelde vast dat 71 procent van de websites niet of nauwelijks aan de eisen voldoet.

Aanjaagteams

Omdat er nog veel te doen is gaan speciale aanjaagteams overheden zonder toegankelijkheidsverklaring bijstaan om de verklaringen alsnog op te stellen en te publiceren. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) startte om die reden als met ‘een aanjaagteam digitale toegankelijkheid’ dat gemeenten activeert om beleid te maken en bijeenkomsten regelt voor ICT-leveranciers zodat producten beter aansluiten. Er is ook een expertisecentrum DigiToegankelijk in het leven geroepen, waar overheidsorganisaties vragen kunnen stellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in