Overslaan en naar de inhoud gaan

Nieuwe vertraging platform Wet Open Overheid lijkt aanstaande

Het nieuwe overheidsplatform dat informatie van bestuursorganen actief openbaar maakt, wordt per 1 september gelanceerd. Dat meldt iBestuur. Toch lijkt er ook nieuwe vertraging aanstaande, omdat bij de nieuwe opzet meer dan duizend bestuursorganen zich moeten aansluiten.
datadocumentaire
© KNVI/SOD
KNVI/SOD

Het project, dat zo’n 28 miljoen moet kosten, kende tot nu toe enkele hobbels. De Woo-index vervangt het eerder door AcICT afgeschoten platform PLOOI (Platform Open Overheidsinformatie), dat een negatief advies kreeg omdat het IT-project te complex en te duur werd. De ICT-waakhond adviseerde daarom om de nieuwe achterliggende infrastructuur eenvoudig te houden.

In de nieuwe infrastructuur wordt de overheidsinformatie niet centraal, maar verspreid opgeslagen bij de vele verschillende bestuursorganen. Zij moeten nu echter zelf aansluiting realiseren bij het platform, dat slechts doorverwijst. De aansluiting van alle overheden zal bovendien gefaseerd gebeuren, waardoor een tijdrovende klus ontstaat.

De projectleiders lijken daarom onzeker geworden over de deadline van eind 2024, zo blijkt uit documentatie van het Rijks ICT-Dashboard. “Het is nu nog niet vast te stellen of dat een verlenging van het project zal betekenen of dat eind 2024 wordt overgegaan tot inbedding in de lijn”, schrijven ze.

28 miljoen euro

De Woo-index was al sinds 19 juni beschikbaar voor gebruik, maar had toen nog niet de ondersteunende zoekfunctie. Per 1 september wordt deze operationeel, zo weet iBestuur.   

Het project heeft een budget van zo’n 28 miljoen euro en zal volgens de planning eind 2024 moeten worden afgerond. Inmiddels zijn er diverse impact-analyses opgeleverd. Deze hebben betrekking tot onder meer de kosten, baten en de Archiefwet. Ook is er gekeken naar de wensen en ervaringen van gebruikers.  

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in