Overslaan en naar de inhoud gaan

Miljoenenproject Platform Open Overheidsinformatie voorlopig gestaakt

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties stopt met de ontwikkeling van het Platform Open Overheidsinformatie (Ploo), waarmee op termijn duizenden overheden actief overheidsinformatie openbaar moeten maken. Het Adviescollege ICT-toetsing (AcICT) dringt aan op een eenvoudige variant van het plan.
geld

De harde kritiek van de AcICT leidt ertoe dat de minister terug baar de tekentafel moet met de plannen, die volgens informatie op het ICT-Dashboard van het Rijk in totaal zo’n 30 miljoen euro bedroegen en nu vermoedelijk een stuk duurder gaan uitvallen.

De toezichthouder schrijft in het rapport dat een fundamenteel gewijzigd ontwerp nodig is, dat snel te implementeren moet zijn met een minimale ‘aansluitlast’ voor bestuursorganen. In het nieuwe ontwerp voor het platform moet een verwijsindex en een zoekfunctie zijn inbegrepen. Minister Bruins Slot van Binnenlandse Zaken gaat in 2023 met vertegenwoordigers van de betrokken bestuursorganen in overleg om het herontwerp zorgvuldig uit te voeren.

Al langer problemen

De problemen rondom het Platform spelen al langer. In september was er nog geen strategie bepaald voor de aansluiting van decentrale overheden. De kosten die zij hierbij moeten maken bleven onduidelijk. Onder meer VNG, het IPO en de UvW maakten hun zorgen over de haalbaarheid kenbaar.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in