Overslaan en naar de inhoud gaan

Gemeenten investeren flink in software Omgevingswet en Wet open overheid

De jaarlijkse IT-kosten van gemeenten zijn in 2021 toegenomen met 3 euro naar 96 euro per inwoner. Deze stijging wordt onder meer veroorzaakt door hogere softwarekosten voor de Omgevingswet en de Wet open overheid. Ook informatiebeveiliging is een grote aanjager.
Vrouw aan het programmeren
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Personeelskosten en kosten voor infrastructuur dalen gemiddeld met 1 euro per inwoner, blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten van M&I/Partners. De kosten voor software stijgen met 4 euro per inwoner naar 33 euro per jaar.

“We zien dat gemeenten investeren in software voor beveiliging en voor de Omgevingswet. Daarnaast zorgt de verSaaSing (Software as a Service) voor een stijging van de softwarekosten. Het percentage softwarekosten dat naar SaaS-applicaties gaat, is gestegen van 21% in 2017 naar 44% in 2021.” De verwachting is volgens M&I/Partners dat dit percentage in 2025 rond de 70% zal zijn.

Omdat er minder externe inhuur nodig is, dalen de personeelskosten met 1 euro. Er geldt een verschuiving van technisch personeel naar functioneel beheer. Steeds meer technische zaken komen bij de leverancier te liggen. De omvang van het ICT-personeel is nagenoeg gelijk aan vorig jaar. Volgens M&I/Partners is dit een trendbreuk ten opzichte van eerdere jaren.

Het jaarlijkse onderzoek laat zien dat de spraak- en beeldkosten zijn afgenomen door het beter benutten van de videobeloplossingen. “Tegelijkertijd zien we dat gemeenten steeds hogere eisen stellen aan hun server- en storageoplossingen om de continuïteit van de dienstverlening te waarborgen. Door deze hogere eisen komt het server- en storagebeheer vaker bij een marktpartij te liggen. Hierdoor zijn de structurele kosten voor de server- en storageomgeving gestegen.”

Investeren in Omgevingswet

Wat opvalt is dat gemeenten flink investeren in IT-projecten om aan nieuwe, omvangrijke wet- en regelgeving te voldoen, zoals de Omgevingswet en de Wet open overheid. “In deze benchmark zijn de kosten voor de Omgevingswet voor het eerst terug te zien. Zo zijn er door de deelnemende gemeenten VTH-applicaties, software voor toepasbare regels en planapplicaties in gebruik genomen. In totaal is dit goed voor een stijging in softwarekosten van ongeveer 1 euro per inwoner.”

Voor de Wet open overheid is eveneens personeel, software en training nodig. “We zagen dit jaar voor het eerst bij een groter aantal gemeenten dat software (anonimiseringssoftware en corporate search engines) in gebruik genomen werd voor de Woo.”

Informatiebeveiliging

Vrijwel alle deelnemende gemeenten geven aan bezig te zijn met projecten rondom informatiebeveiliging: implementatie en het verbeteren van monitoring (SIEM SOC), Information Security Management System (ISMS), bewustwordingssoftware en autorisaties (multi-factor authenticatie en wachtwoordkluizen). Tegelijkertijd worden er hoge eisen gesteld aan de beschikbaarheid, continuïteit en beveiliging van de server- en storageomgeving.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in