Overslaan en naar de inhoud gaan

Bug legt miljoenen Facebook-berichten op straat

Een systeemfout heeft van veertien miljoen Facebookgebruikers berichten openbaar gepubliceerd die voor een kleiner publiek waren bedoeld. Dat melden Amerikaanse media. De bug zou de privacy-instellingen van gebruikers automatisch veranderen wanneer zij berichten plaatsten, en overrulede hiermee de eerder ingestelde verspreidingsrestricties. Zo werden miljoenen berichten onbedoeld publiekelijk gepubliceerd.
facebook

Berichten van gebruikers die “alleen vrienden” als privacy-instelling meekregen, kregen door de bug toch een publiek podium. De systeemfout, actief in mei, werd na enkele dagen ontdekt en is inmiddels verholpen. 

Volgens Erin Egan, chief privacy officer bij Facebook, heeft de bug in die periode er alleen voor gezorgd dat de op dat moment geplaatste berichten openbaar werden gemaakt. Het gaat om berichten uit de periode van 18 tot en met 22 mei van dit jaar. Oudere berichten zouden niet met terugwerkende kracht ook publiekelijk zijn gepubliceerd en hebben nog dezelfde instellingen als op het moment van publicatie. Normaal gesproken krijgen berichten dezelfde instelling mee die bij eerdere berichten door de gebruiker is ingesteld, nu was dat dus niet het geval.

Zelf opruimen

Hoewel het probleem is verholpen, is het Facebook niet gelukt om bij het verhelpen van de bug de berichten in kwestie weer de ‘originele’ privacy-instellingen mee te geven. Volgens het bedrijf dienen getroffen gebruikers dit alsnog zelf te doen. De gebruikers wiens berichten onbedoeld openbaar zijn gepubliceerd, zijn volgens Facebook op de hoogte gebracht. 

De fout trad op toen Facebook een nieuwe wijze van publiceren van ‘aanbevolen items’ op profielen inrichtte. Deze ‘aanbevolen items’, zoals foto’s en berichten, worden automatisch openbaar. Na het onderhoud van Facebook gold dit dus voor alle berichten van de getroffen gebruikers. Gebruikers konden ten tijde van de bug de privacy-instellingen wel altijd weer aanpassen.

Facebook moet de laatste tijd wel vaker door het stof: Het nieuws komt kort nadat bekend werd dat Facebook data van gebruikers deelde met Chinese smartphonefabrikanten. 
 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in