Beheer

Privacy
China, Grote Muur

Facebook-data ook in handen van 4 Chinese firma's

Facebook bekent dat het vier Chinese smartphonemakers uitgebreide toegang heeft gegeven tot gebruikersdata.

grote muur © Pixabay
6 juni 2018

Facebook bekent dat het vier Chinese smartphonemakers uitgebreide toegang heeft gegeven tot gebruikersdata.

Facebook heeft toegegeven dat het gebruikersdata gedeeld heeft met vier Chinese bedrijven. De apparatenmakers kregen die toegang zodat ze het sociale netwerk beschikbaar konden maken voor hun gebruikers, stelt Facebook nadat media erover bericht hadden.

Facebook moest onlangs al toegeven dat meer dan zestig makers van mobiele telefoons en tablets toegang hadden tot informatie van Facebook-gebruikers en hun vrienden. Het social network faciliteerde die datatoegang om, in een tijd voordat het sociale netwerk eigen apps voor iOS en Android had, toch op zo veel mogelijk telefoons aanwezig te zijn.

Het Amerikaanse bedrijf zette hiervoor private API's (application programming interfaces) in waar dus alleen de geselecteerde partners toegang toe hadden. Facebook stelt nu dat het al bezig is deze overeenkomsten te beëindigen.

Staatsveiligheid en vlekwerking

Onder de bedrijven was Huawei, dat door de Verenigde Staten wordt gezien als een mogelijk gevaar voor de staatsveiligheid. Volgens Facebook zijn de data alleen op telefoons van dat bedrijf terechtgekomen en niet op servers. Ook Lenovo, OPPO en TCL hadden toegang tot de gegevens, maar die bedrijven worden niet met dezelfde argusogen bekeken als Huawei.

De toegang tot gebruikersgegevens betrof niet alleen Facebook-gebruikers direct, maar ook hun online-vrienden en vervolgens weer de vrienden daarvan. Het wel of niet ingesteld hebben van permissie voor datadelen had geen invloed op deze toegang voor en door apparaatfabrikanten. Een test door een verslaggever van de New York Times met een BlackBerry uit 2013 wijst uit dat via hem zijn 550 Facebook-vrienden en daarlangs uiteindelijk bijna 295.000 gebruikers zijn 'geoogst'. Facebook verklaart het "niet eens" te zijn met de bevindingen van de Amerikaanse krant.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
1
Reacties
M. Commandeur 06 juni 2018 23:12

Gelukkig is China een bevriende natie, is Mark Rutte vriend van de president, gaat China zeer zorgvuldig om met ieders privacy, heeft Huawei het Europese hoofdkantoor in NL, is China eigenaar van een deel van de Rotterdamse haven, vele 'Nederlandse' bedrijven (bv. Kruitvat), zijn je gegevens al bekent bij het Chinese Alibaba, ...
Het gaat goed met NL volgens onze Mark.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.