Overslaan en naar de inhoud gaan

Microsoft 365 mag niet voor Europese Commissie, van Europese privacywaakhond

De Europese Commissie heeft de wet overtreden met het gebruik van Microsoft 365. Dat concludeert de Europese privacytoezichthouder EDPS na een langdurig onderzoek.

Microsoft 365-apps
Microsoft

De Europese Commissie heeft zich met het gebruik van Microsoft 365 niet gehouden aan belangrijke regels met betrekking tot het verwerken van persoonsgegevens van Europese burgers, zo concludeert de privacywaakhond in een rapport. Volgens de onderzoekers is er sprake van doorgifte van de gegevens van Europeanen naar de Verenigde Staten, zonder dat de Amerikaanse techreus daarbij voldoende garanties biedt dat er bescherming van een gelijkwaardig niveau wordt geleverd.

Geen waarborgen voor bescherming

Wojciech Wiewiórowski stelt namen EDPS dat het de verantwoordelijkheid is van de instellingen, organen, bureaus en agentschappen binnen de Europese Commissie dat er voldoende waarborgen worden gesteld en voldoende maatregelen worden maatregelen getroffen om ervoor te zorgen dat persoonsgegevens voldoende worden beschermd.

De Europese Commissie moet van de toezichthouder per 9 december 204 stoppen met het gebruik van Microsoft 365. EDPS stelt dat de opgelegde maatregel passend, noodzakelijk en evenredig zijn in verhouding met de ernst en de duur van de overtreding, omdat deze gevolgen heeft voor een groot aantal personen. De Commissie moet echter wel voldoende tijd krijgen om de opgelegde maatregel in te kunnen voeren, zonder dat dit het uitvoeringsvermogen van de Europese Commissie in gevaar brengt.

Overheden gebruiken massaal Microsoft

Nederlandse overheden maken massaal gebruik van diensten van Microsoft, bleek onlangs uit klanttevredenheidsonderzoek van Eraneos en Whitelane Research. De positie van Nederland in de discussie over Amerikaanse cloudaanbieders lijkt voorlopig in het voordeel van de Amerikanen.  Onder aanvoering van Nederland spraken onlangs in totaal twaalf EU-lidstaten zich uit tégen de voorgenomen eis voor severeiniteit die de Europese Commissie wil opnemen in zijn certificering voor cloudddiensten, waarmee Amerikaanse aanbieders worden uitgesloten.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in