Overslaan en naar de inhoud gaan

Grote datacenters, niet mijn probleem

Heb je de afgelopen weken ook gelezen over die megadatacenters die onze groene stroom gebruiken, ons water verwarmen en onze kostbare grond bebouwen? Die grote IT-reuzen doen maar!
Microsoft datacenter
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

Vroeger heb ik ooit geleerd dat, wanneer je naar iemand wijst, er nog steeds 3 vingers naar jezelf wijzen. En in dit geval geldt dit natuurlijk ook. Want die megadatacenters, die zorgen ervoor dat iedereen de hele dag YouTube-clips over jonge katjes kan bekijken, online de krant kan lezen, TikTok-filmpjes kan bekijken van mensen die een nieuw dansje hebben bedacht, een gemist programma of tv-serie (liefst in 4k) kunnen terugkijken, en naar muziek kunnen luisteren. En dat allemaal op één batterijlading.

Zelfreflectie

Maar ook het bedrijfsleven kan er wat van. Hoeveel kopieën van jouw data liggen er opgeslagen in jouw remote datacenter? En dan bedoel ik geen back-up, maar een kopie die nodig is om gegevens tussen applicaties uit te wisselen? En waarom slaat iedereen in de cc van een mail met een attachment van 15MB deze zelf op? Wel eens een scan gedaan hoeveel gigabytes aan duplicaten er op jouw sharepointservers staan? Maar och, opslag is goedkoop en het opladen van een mobiele telefoon kost een paar cent.

Maken we ons terecht druk om grote datacenters die minder dan 6% van alle stroom in Nederland gebruiken terwijl groene stroom ongeveer 7,4% van alle geproduceerde stroom uitmaakt? Misschien wel. Maar we maken ons hier ook druk omdat het zo makkelijk is en de schuld dan niet zo dicht bij onszelf ligt. Maar zoals er minder megastallen voor varkens nodig zijn als wij minder karbonades eten zal er minder stroom nodig zijn voor ICT als wij bedachtzamer met onze mobiel omgaan. De consument beïnvloeden is niet zo eenvoudig, maar als bedrijfsleven kunnen we veel meer dan we vandaag doen.

Datadoublures aanpakken

Een energielabel voor zuinige (slimmere) software? Ontwikkelaars opvoeden zodat er efficiënter geprogrammeerd wordt? Niet meer alle data kopiëren voor gebruik door andere applicaties maar gegevens altijd ophalen bij de bron? Vooral dit laatste kan m.i. voor enorme besparingen zorgen.

De schatting is dat ieder bedrijf ongeveer 3 keer de hoeveelheid (en dat is een lage schatting) productiedata rondpompt voor allerlei doeleinden. De aanmaak, opslag en het rondsturen zorgt voor privacyproblemen en onnodig energieverbruik. Als we alle data, met behulp van intelligente integratiesoftware altijd bij de bron ophalen zijn de besparingen snel te berekenen. Circulair gebruik van data door beter geïntegreerde software. Klinkt nog groen ook.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in