Overslaan en naar de inhoud gaan

Gartner: forse groei wereldwijde IaaS-markt

Het gaat goed met IaaS-markt. De wereldwijde markt voor Infrastructure-as-a-Service (IaaS) groeide met 29,5 procent naar een totaalwaarde van 23,5 miljard dollar in 2017. Een jaar eerder lag die waarde volgens researchbureau Gartner nog op 18,2 miljard dollar.
cloud
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De opmars van IaaS-markt in 2017 komt niet geheel onverwacht voor het onderzoeksbureau, in oktober 2017 voorspelde Gartner al een forse groei voor de markt, al valt het uiteindelijke resultaat wel lager uit ten opzichte van de toen gemaakte voorspelling.

Vier musketiers

Op de IaaS-markt zijn er vier grootmachten aan te wijzen die volgens het onderzoeksbureau de dienst uitmaken met een marktaandeel van 73 procent. Amazon werd door Gartner als de nummer één leverancier van 2017 aangemerkt met een omzet van ruim 12 miljard dollar en een marktaandeel van ruim 51 procent. 

Best of the rest is Microsoft, met een marktaandeel van 13 procent en een omzet van 3 miljard dollar. Hierna volgen Alibaba en Google, waarvan alleen Alibaba boven 1 miljard dollar aan omzet komt, Google haalt een omzet van 780 miljoen. 

Wereldwijde acceptatie

Volgens Sid Nag, onderzoeksdirecteur bij Gartner, is de groei van (voornamelijk de vier grote spelers in) de IaaS-markt, te wijten aan de omarming van cloud-services steeds algemener wordt in het bedrijfsleven.  

"De vier beste providers hebben een sterk IaaS-aanbod en zagen een gezonde groei, omdat IaaS-acceptatie volledig wordt omarmd door reguliere organisaties en omdat de beschikbaarheid van de cloud zich uitbreidt naar nieuwe regio's en landen", aldus Nag.

"Cloudgerichte IT-uitgaven vormen nu meer dan 20 procent van het totale IT-budget voor organisaties die gebruikmaken van cloud. Veel van deze organisaties gebruiken nu cloud om productieomgevingen en bedrijfskritieke operaties te ondersteunen."

Potentie

Amazon is door Gartner aangemerkt als de grootste speler op de IaaS-markt, maar heeft volgens het onderzoeksbureau op de lange termijn wellicht te vrezen van Alibaba. De huidige nummer drie in het rapport, heeft volgens Gartner de potentie om vele malen groter te groeien dan het nu al doet met een groei van 63 procent. Dit door de grote investeringen in Research & Development-afdeling van het bedrijf. 

Hierdoor zou Alibaba volgens Gartner in de toekomst op verschillende plekken in de wereld de grootste speler in de IaaS-markt kunnen worden. Nu verdient het bedrijf het geld voornamelijk op de Chinese markt. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in