Overslaan en naar de inhoud gaan

Datastromen over burgers in kaart gebracht met nieuwe website

De rijksoverheid is gestart met een nieuwe website genaamd wiegebruiktmijngegevens.nl waar burgers kunnen inzien welke gegevens verschillende overheden en overheidsorganisaties gebruiken bij het maken van besluiten. Het gaat onder meer om parkeervergunningen en belastingaanslagen.
data
© CC0 - Unsplash
CC0 - Unsplash

"Door deze datastromen inzichtelijk te maken, weten burgers makkelijker waar ze terecht kunnen om fouten te corrigeren. Daarnaast is deze transparantie belangrijk voor het vertrouwen in de overheid", zo meldt het Rijk. Momenteel staan er 27 besluiten in het online overzicht. Dat moeten er over een maand vijftig zijn en in 2024 zo'n 600. Het overzicht komt voort uit het BZK-programma Regie op gegevens (RoG) en wordt door de ICT-dienstverlener van het Rijk ICTU uitgevoerd.

Het overzicht laat zien hoe overheden gegevens van een burger van elkaar overnemen. "Als je een bijstandsuitkering aanvraagt, dan ontvangt de Sociale Dienst je woonadres van de gemeente en je vastgestelde jaarinkomen van de Belastingdienst. Dit staat in de Participatiewet", beschrijft de website.

Data achter een besluit

Wanneer een overheidsorganisatie een besluit heeft genomen over een burger, wordt er een bericht verstuurd om diegene op de hoogte te stellen. De nieuwe website maakt het mogelijk voor burgers om in te zien welke gegevens voor zo'n besluit zijn gebruikt. "Bijvoorbeeld: De Sociale Dienst beslist of je in aanmerking komt voor een bijstandsuitkering of niet en stuurt het besluit op."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in