Overslaan en naar de inhoud gaan

Data moeten meer stromen

Vorige week dinsdag (20 juni) was ik op uitnodiging van de Committee Industry, Research and Energy van het Europees Parlement één van de vier sprekers in een bijeenkomst over het onderwerp Free Flow of Data.
Europees Parlement
© CC0 Public Domain
CC0 Public Domain

De Europese Commissie ziet grote meerwaarde voor het gebruik van data in de Europese economie: 4 procent extra groei van de economie maar liefst.

De ideeën over hoe het stromen van data te bevorderen, lopen echter nogal uiteen. Centraal daarbij is ook de vraag of de markt dit tot stand gaat brengen of dat interventie en/of steun van de Europese Commissie nodig is.

De Europese Commissie onderzoekt een scala aan mogelijke acties, en verwacht onder andere veel waarde van grote reservoirs aan industriële data die door elke derde partij gebruikt kunnen worden. De (maak)industrie, vertegenwoordigd in de bijeenkomst, is niet happig: in data zitten bedrijfsgeheimen en die worden liever niet gedeeld met willekeurige derden.

Waarheid

Ik denk dat de waarheid in het midden ligt en dat een ander uitgangspunt gekozen moet worden. Data hoeven niet zomaar aan elke derde partij beschikbaar gesteld te worden, zoals de Commissie wil, maar moeten wel beter gedeeld worden tussen bedrijven die toch al een zakelijke relatie hebben. Daar is veel waarde te behalen. Denk bijvoorbeeld aan een bedrijf dat machines maakt voor de voedselindustrie, en een bedrijf dat voedsel produceert en die machines afneemt en gebruikt. Als de machinebouwer data krijgt over het gebruik van zijn machines, kan hij die machines verbeteren, of beter kalibreren: dat is ook in het voordeel van de voedselproducent. Bedrijven die zo samenwerken hebben zich al verplicht tot wederzijdse geheimhouding, en als het echte partners zijn, delen ze al informatie. Het delen van data kan worden toegevoegd aan de bestaande samenwerking, zonder dat men bang hoeft te zijn voor de misbruik ervan.

Voorbeeld

Bedrijven die samenwerken en data delen worden uiteindelijk ook competitiever: hun businessmodel heeft meer kans op succes in de markt. De markt werkt hier dus. De Europese Commissie kan zich dan beperken tot het faciliteren van data sharing. Met het bevorderen van standaarden voor data in sectoren, of met de bevordering van trusted third parties, wat overigens heel Europees is. En, omdat het hier vooral gaat om vertrouwen, kunnen de Europese Commissie en het Europees Parlement het goede voorbeeld geven: het beter delen van hun eigen data kan een voorbeeld zijn voor de industrie.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in