Overslaan en naar de inhoud gaan

Dataverkeer naar VS snel weer veiliger

Het Europees Hof van Justitie oordeelde een maand geleden dat persoonlijke gegevens van Europese internetgebruikers niet zomaar mogen worden overgedragen aan de Verenigde Staten. Daarmee ging een streep door een vijftien jaar oud besluit van de Europese Commissie dat de VS aanmerkte als een 'veilige haven' voor privédata.
Autoriteit Persoonsgegevens
© Autoriteit Persoonsgegevens
Autoriteit Persoonsgegevens

Richtlijnen

Brussel kwam vandaag naar buiten met richtlijnen waarmee bedrijven in de tussentijd uit de voeten kunnen zonder de wet te overtreden. Zo kunnen ze contracten afsluiten waarin garanties zijn opgenomen over de bescherming van privégegevens. Verder komen er bindende regels voor Amerikaanse bedrijven als Facebook over hoe ze hun data op legaal de oceaan over kunnen krijgen.

Data niet altijd handel

"Persoonlijke gegevens kunnen niet worden verhandeld als gewone goederen", zei EU-commissaris Vera Jourova (Justitie, Consumenten). "Bij overdracht naar het buitenland moet de bescherming meereizen." Jourova gaat volgende week naar de VS om "op het hoogste niveau" nieuwe transatlantische afspraken te maken over de almaar toenemende informatiestromen. "But it takes two to tango", bouwde ze een voorbehoud in. Zij moet er namelijk voor zorgen dat de "robuuste" garanties ook juridisch standhouden.

Eurocommissaris Andrus Ansip (Digitale Interne Markt) wil dat de oplossing "bulletproof" is, zodat er "zekerheid voor mensen en bedrijven" komt.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in