Overslaan en naar de inhoud gaan

Hoe ik een cloudhorige werd

Dankzij vijfentwintig jaar problemen oplossen, heb ik een redelijk doorzettingsvermogen gekweekt. Dat wil niet zeggen dat ik geduldig ben, het is meer een soort mentale pijngrens die hoger is gaan liggen. Net als bij Rico Verhoeven. Dat maakt het des te onwaarschijnlijker dat ik bijna mentaal knock-out ben geslagen door Facebook, toen ik simpelweg ons zakelijk WhatsApp telefoonnummer wilde koppelen aan ons helpdesksysteem.

cloudhorige
Shutterstock

Om dat te kunnen heb je een bedrijfsaccount van WhatsApps moederbedrijf Meta nodig, en dat gaat via die andere Meta-dochter: Facebook. Na het aanmaken van een account werd het direct geschorst wegens ‘ongebruikelijke activiteit’. Gelukkig kon ik bezwaar maken en weer door, maar na slechts 10 minuten was het wéér raak.

Definitief geblokkeerd

Ik vroeg me geduldig af of de 'ongebruikelijke activiteit' misschien te maken had met het feit dat mijn nieuwe account nog nieuw was. Dus probeerde ik in mijn volgende pogingen eerst foto’s te posten. Helaas hielp dat niet, want wederom werd mijn account geblokkeerd. Dit keer definitief.

Met mijn uitmuntende mentale weerbaarheid probeerde ik het allemaal opnieuw, met een ander e-mailadres. En daarna nog eens, tot uiteindelijk twee persoonlijke accounts volledig geblokkeerd waren. En een derde 'beperkt' was.

Technofeodalisme

Je zou denken dat je, als klant, op één of andere manier in contact kunt komen met Meta maar je moet je wel realiseren dat ze 3,59 miljard gebruikers hebben. Ik was verworden tot wat voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis, in zijn boek 'technofeodalisme', een cloudhorige noemt. En net als zij, had ook ik geen rechten.

Gelukkig had mijn kennis Anita, die Facebook-trainingen geeft, een contact bij Facebook die het wel 'even intern zou sturen'. Halleluja! Uiteindelijk werd ik als horige gehoord en werden de beperkingen op ons bedrijfsaccount opgeheven.

Toch geen goed einde

Op één ding na. Ik werd erop gewezen dat ik multi-factor authenticatie moest verplichten voor alle beheerders, maar dat gold toen ook voor mijzelf. Geen probleem, zou je denken. Ware het niet dat Facebook mij een code stuurde via WhatsApp, op het mobielnummer, waar ik geen WhatsApp op heb. Dus kon ik MFA niet instellen en ook niet meer uitzetten. Ik bespaar je de rest.

Toch is het natuurlijk een probleem. Meta met 3,59 miljard gebruikers. Android met 3 miljard gebruikers en Microsoft's Office365 dat gebruikt wordt door 60% van alle bedrijven in de wereld. Als daar iets mis gaat en niemand wil naar je luisteren heb je een probleem. De EU probeert er wat aan te doen, maar wat tot die tijd? Let wel: het heeft geen zin om mij te bellen. Je enige hoop? Stuur Rico.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in