Overslaan en naar de inhoud gaan

Google helpt cloudkosten te drukken

Google gaat IT-beheerders helpen met het opruimen van 'verweesde' projecten in de cloud. Het hulpmiddel kan helpen de kosten van cloudgebruik omlaag te brengen.
clouddienst
© Shutterstock
Shutterstock

Het gereedschap is een onderdeel van Active Assist en heet Unattended Project Recommender. Met behulp van machinelearning-algoritmen zoekt dit hulpmiddel van Google naar projecten die niet erg actief meer zijn. Volgens de leverancier komt het vrij veel voor dat het voor grotere organisaties lastig is bij te houden welke clouddiensten in gebruik zijn. Projecten worden zo uit het oog verloren, maar er moet wel betaald worden voor de 'bronnen' die het vergeten project in gebruik heeft.

Verbaasd over clouduitgaven

Onderzoek van Anodot - onafhankelijk van Google - toonde eerder al aan dat 77% van de organisaties met een jaarlijkse cloudrekening van boven de 2 miljoen dollar, verbaasd waren over hoeveel ze daadwerkelijk aan cloud uitgaven. Vier vijfde van hen was niet in staat om pieken in clouduitgaven onmiddellijk te detecteren, meldt Venturebeat.

De algoritmen van Unattended Project Recommender kijken onder meer naar netwerkactiviteit, de interactie met andere clouddiensten via API-calls, inlogactiviteiten en storage requests. Het hulpmiddel is ontwikkeld voor Google's eigen teams en wordt na een testperiode van een jaar nu ook geschikt geacht als service voor klanten. De resultaten en aanbevelingen kunnen worden geëxporteerd naar spreadsheets.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee