Overslaan en naar de inhoud gaan

Verdachte oplichting bitcoinzaak opgepakt

De fiscale opsporingsdienst FIOD heeft een 33-jarige man aangehouden op verdenking van oplichting, valsheid in geschrift en witwassen. De man was sinds 2017 bestuurder van twee bv's die computers verkochten voor het minen van bitcoins.
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

De FIOD vermoedt dat de verdachte al het ingelegde geld - ruim 2 miljoen euro - al heeft uitgegeven aan luxe, zoals auto's, motoren, reizen en gokken.

De man maakte investeerders wijs dat hij de apparatuur zou beheren in een zogenaamde ‘miningfarm’. Investeerders in de computers zouden een rendement ontvangen van zo’n 0,3 bitcoin per maand (nu ongeveer 2000 euro). Toen uitbetaling van rendement uitbleef en investeerders hun miningapparatuur niet terugkregen, deed een aantal van hen aangifte.

Circa honderd investeerders hebben ingelegd. Uit onderzoek is gebleken dat er waarschijnlijk nooit miningapparatuur is aangeschaft. In november zijn al een woning en een bedrijfspand doorzocht.

Bitcoins werken met een soort collectief logboek. Daarin worden alle transacties bijgehouden. Het register van de bitcoin word om de tien minuten aangevuld met een nieuwe 'bladzijde' met de laatste veranderingen. Om elke aanvulling veilig te verwerken, moet een complexe wiskundige formule worden opgelost. Dat heet minen of delven. Wie als eerste de oplossing vindt, krijgt een beloning.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in