Overslaan en naar de inhoud gaan

Cryptomining duikt op in Apple’s App Store

De lucratieve trend van het mining van virtuele valuta (cryptocurrency) bereikt ook apps. De Mac-app Calendar 2 is middels een update voorzien van cryptomining, die standaard aanstaat om alle functionaliteit te ontsluiten. Deze nieuwe betaaloptie kent echter wat problemen.
MacBook Pro
© Apple
Apple

De agenda-app voor macOS vermeldt wel dat het aan cryptomining doet en geeft gebruikers ook keuzes om rechtstreeks te betalen voor de ‘advanced features’ van Calendar 2. App-maker Qbix vraagt 0,99 dollar per maand of een eenmalige betaling van 17,99 dollar voor volledige ontgrendeling van de extra functionaliteit.

Het inzetten van Macs voor het minen van de virtuele valuta Monero is een derde optie, die de default is. Daarnaast kunnen gebruikers natuurlijk ook kiezen voor gebruik van de app in basale modus. De toevoeging van de cryptominende code lijkt niet direct in strijd met de voorwaarden die Apple hanteert voor zijn Mac App Store. De Mac-maker is over de cryptomining van Calendar 2 geïnformeerd door technieuwssite Ars Technica, die vervolgens constateerde dat de app 24 uur later nog altijd in de online-winkel stond.

Twee bugs

Toch is het nieuwe verdienmodel vooralsnog niet de toekomst voor Qbix. De toegevoegde software voor het winnen van Monero blijkt twee bugs te bevatten waardoor de gewenste werking niet wordt gerealiseerd. De eerste bug zorgt ervoor dat de miningfunctie voor onbepaalde tijd blijft draaien, ook als gebruikers kiezen voor één van de twee rechtstreekse betalingsopties of voor de basic functionaliteit.

De tweede bug verergert de zaak nog: deze zorgt ervoor dat de cryptomining onbegrenst is qua vermogen dat het consumeert. De bedoeling was dat er hooguit 10 tot 20 procent van Mac-rekenkracht gebruikt zou worden, als de computer aan het stopcontact hing. In de praktijk zijn Macs veel zwaarder belast, wat capaciteit voor andere apps kost en bij laptops ook nog eens accuvermogen opslokt.

Ethische keuze

Qbix heeft deze bugs erkend in de code die het van een derde partij heeft betrokken om toe te voegen aan zijn app. Aanvankelijk wou het bedrijf een nieuwe update doorvoeren om de fouten te fixen. In plaats daarvan is de miner nu verwijderd uit de agenda-app. Dit is gedaan kort na de publicatie van Ars Technica’s artikel over deze nieuwe default betaaloptie voor Calendar 2. Qbix verklaart dat de ontstane schijn van cryptojacking in strijd is met de ethos en visie van het bedrijf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in