Overslaan en naar de inhoud gaan

Google verbant cryptomining uit Web Store

Google staat sinds gisteren niet meer toe dat er nieuwe browserextensions worden geplaatst in de Chrome Web Store. Vanaf eind juni gaat het bedrijf actief extensies verwijderen die als doel hebben om cryptocurrencies te genereren.
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Google verklaart de stap met de wens gebruikers van browserextensies te beschermen tegen verborgen risico's. "Het extensies-platform biedt krachtige mogelijkheden voor onze ontwikkelaarsgemeenschap om een levendige catalogus aan extensies te bowuen die gebruikers helpt het beste uit Chrome te halen", zegt James Wagner, product manager van het Google extensies-platform. "Helaas hebben deze mogelijkheden kwaadaardige ontwikkelaars aangetrokken die het platform misbruiken ten nadele van de gebruikers."

De gewraakte extensies zorgen er voor dat de computer van de gebruiker wordt ingeschakeld bij een netwerk van duizenden computers die samen voldoende rekenkracht hebben om cryptocurrency te minen. Daarmee omzeilen de malafide cryptominers de noodzaak dure gespecialiseerde computers te kopen die bovendien nog eens veel energie verbruiken.

Computer vertraagt

De nietsvermoedende gebruikers merken uiteindelijk toch dat de prestaties van de computer dalen en het energieverbruik neemt snel toeneemt als gevolg van de activiteiten van de malafide browserextensies. Tot nog toe stond Google het publiceren van browserextensies toe wanneer de makers heel duidelijk maken wat de extensie doet en de extensie bovendien niets anders doet dan mining. Maar het bleek dat de hand werd gelicht met de naleving. Zo'n 90 procent van de extensies die aan mining doet, voldoet niet aan de regels van de Google Web store.

Google heeft met de nieuwe regels geen bezwaar tegen extensies die blockchain-technologie gebruiken voor andere doeleinden dan het minen van cryptocurrencies.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in