Overslaan en naar de inhoud gaan

Krantloze dag door computerstoring

De Volkskrant, het AD, NRC Next en Trouw komen niet of veel later bij lezers op de mat. Uitgeverij De Persgroep heeft vannacht een grote ICT-storing gehad in zijn drukkerij te Amsterdam. Uiteindelijk zijn de kranten wel gedrukt, in 'uitwijkdrukkerijen', maar de distributie blijkt problematisch.
kranten metro
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De urenlange storing in de computersystemen bij de Amsterdamse drukkerij van De Persgroep heeft aangehouden tot middernacht. Daarna het bedrijf is overgeschakeld op zijn noodscenario. Daarbij wordt voor het drukken uitgeweken naar andere drukkerijen van het concern. In dit geval: die in Best en Den Haag. Uiteindelijk zijn alle exemplaren van de drie landelijke kranten wel gedrukt, meldt een woordvoerder aan de NOS.

Analoog vervolgprobleem

Het vervolgens optredende probleem is de distributie van de kranten; het latere tijdstip van drukken heeft geleid tot latere afgifte bij distributiecentra. Daar vandaan vallen de kranten niet allemaal verder te verspreiden, laat staan nog te bezorgen bij lezers en winkels. In sommige gebieden gaat dit makkelijker, zoals in Amsterdam, stelt de woordvoerder. Maar in andere delen van het land zijn de logistieke problemen veel groter.

Zo krijgen de meeste lezers van de Volkskrant deze ochtend niet de papieren editie bezorgd, geeft hoofdredacteur Philippe Remarque aan. Als goedmaker zijn de digitale edities van de kranten vandaag gratis te lezen, meldt De Persgroep. Dit kan via de apps van de individuele kranten en op hun websites. In juni vorig jaar was er ook al een grote drukkerijstoring bij De Persgroep.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in