Overslaan en naar de inhoud gaan

Datacenterconsolidatie Rijk nu op tweederde

De geplande consolidatie en daarmee verduurzaming van datacenters van de Rijksoverheid zit na zeven jaar op tweederde van de lopende samenvoeging. In december 2017 waren 41 rijksdatacenters gemigreerd naar een van de vier overheidsdatacenters die voortaan ICT-diensten aan alle Rijksoverheden moeten bieden.
Datacenter Work
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het passeren van deze mijlpaal wordt kort genoemd in de Jaarrapportage Bedrijfsvoering Rijk, die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft opgesteld. "Het Rijk wil de ICT aanzienlijk verduurzamen door de migratie van circa zestig lokale datacenters naar vier overheidsdatacenters (ODC’s)", staat vermeld in de 2017-editie van dat jaarlijkse verslag. De overheid geeft de Tweede Kamer hiermee een samenhangend beeld van de organisatie en de bedrijfsvoering van het Rijk.

Plannen uit 2011

In december vorig jaar stond de teller dus op 41 van de ruim 60 datacenters die de Rijksoverheid rijk is. In de oorspronkelijke plannen voor het programma Compacte Rijksdienst is gesproken van 64 datacenters, maar later is er gewag gemaakt van 66 stuks. Het Kamerstuk uit februari 2011 over de vernieuwing van de rijksdienst, inclusief het compacter maken, begint met "meer dan zestig" datacenters. Verderop in dat document wordt het concretere aantal datacenters genoemd: "Er liggen plannen om het aantal datacenters van de rijksdienst terug te brengen van 64 naar 4 à 5 datacenters. De businesscase die hiervoor is opgesteld laat een besparingspotentieel zien."

De vele individuele datacenters van de verschillende ministeries gaan hierbij op in de paar gemeenschappelijke datacenters, die vervolgens Rijksbreed dienst doen. De lopende consolidatie leidt tot minder gebouwen en minder apparatuur, vermeldt de Jaarrapportage die eerder deze maand is gepubliceerd. Op zijn beurt leidt dat weer tot een halvering van het energieverbruik: van 235.000 MWh naar 128.000 MWh. Binnenlandse Zaken meldt dat hiermee de doelstelling voor energie-efficiency wordt behaald, gemeten middels de Datacenter infrastructure Efficiency (DCiE).

Energie-efficiency

"Deze energie-efficiencymaat kijkt naar de verhouding tussen het energieverbruik van de ICT-apparatuur en het totale energieverbruik van een datacenter, bijvoorbeeld koeling en verlichting. De vier overheidsdatacenters scoren beter dan de minimale norm van een jaargewogen DCiE van 50%." Hierbij is één van de vier overheidsdatacenters wel een uitschieter, in negatieve zin. ODC Haaglanden scoort namelijk relatief laag. "Begin 2017 lagen de waarden nog onder de 45%, maar eind 2017 boven 60%. De verwachting is dat de waardes zich in 2018 verder verbeteren."

Verder brengen de vier nieuwe ICT-faciliteiten toepassing van de nieuwste datacenterconcepten, zoals "hergebruik van overtollige warmte, thermische koeling tot 26 graden en daarna actieve koeling met watergordijn". De consolidatie en verduurzaming is niet alleen op hardwaregebied, maar raakt ook aan software. De vier overheidsdatacenters draaien volgens de rapportage van Binnenlandse Zaken "slimmere programmatuur", wat neerkomt op minder regels code en minder capaciteitsbeslag). Verder is er sprake van datahergebruik, wat resulteert in minder benodigde opslagruimte.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in