Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple Pencil tekent niet recht op iPad met niet-origineel vervangend scherm

Wie het scherm van zijn nieuwere Apple iPad laat vervangen door een externe partij, moet er rekening mee houden dat de optionele Apple Pencil vervolgens niet meer goed werkt. Externe reparateurs en klanten zeggen dat de styluspen na een schermvervanging geen rechte lijnen meer tekent bij diagonaal gebruik.
iPad Pro 2018
© Apple
Apple

Het euvel komt vermoedelijk doordat een niet-origineel iPad-scherm een andere chip heeft. Die chip staat de juiste Apple Pencil-functionaliteiten toe, mits het scherm gekoppeld is aan het originele logic board. En na een niet-originele schermvervanging praten deze onderdelen niet meer goed met elkaar, melden reparateurs aan Forbes.

Verschillende modellen

Onduidelijk is welke iPad-modellen getroffen worden door deze bug of bewuste keuze van Apple. Het merk heeft zich nog niet uitgelaten over de kwestie. Reparateurs zeggen het probleem in ieder geval tegen te komen bij de vijfde en zesde generatie iPad Pro 12,9 inch en derde en vierde generatie iPad Pro 11 inch. Een Reddit-bericht van eind mei suggereert dat het probleem ook de iPad Mini-serie raakt.

Bekende situatie

Er zijn vaker problemen met Apple-producten na een niet-originele reparatie. Zo haalde de iPhone 13-serie in 2021 het nieuws omdat een niet-originele schermvervanging met dezelfde Face ID-gezichtsbeveiligingssensoren leidde tot uitschakeling van Face ID. Apple weigerde te zeggen of dat bewust of een bug was, maar bracht later wel een software-update uit die het probleem verhielp. In het verleden kwamen ook niet-originele reparaties rondom de Touch ID-vingerafdrukscanner en de batterij onder de aandacht.

Door componenten te koppelen aan unieke softwarecodes, houdt Apple controle op reparaties en kan een extern gerepareerd apparaat een melding tonen dat een onderdeel niet (goed) werkt. Apple krijgt vanwege deze werkwijze al jaren kritiek van organisaties die zich inzetten voor vrijere reparatiemogelijkheden door externe reparateurs en consumenten. Zo zou Apple reparaties van zijn nieuwe MacBooks frustreren omdat het vervangen van de accu complete demontage van de laptop vereist, bijvoorbeeld.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in