Overslaan en naar de inhoud gaan

AIVD heeft IT-assetmanagement niet op orde

Klassiek recherchewerk was nodig om de diefstal van enkele tientallen computers en beeldschermen door een werknemer van de AIVD aan het licht te brengen. De AIVD had ze niet gemist.
Hoofdkantoor AIVD Zoetermeer
© Shutterstock
Shutterstock

De diefstal kwam aan het licht doordat een van de gestolen computers ter reparatie werd aangeboden door een particulier. Bij leverancier Dell stond de computer echter geregistreerd als eigendom van de geheime dienst. Daarop werd de politie ingeschakeld, die zo de zaak kon herleiden naar een medewerker van de AIVD. Aanvankelijk leek het te gaan om een diefstal van 102 computers en 67 beeldschermen.

De 42-jarige dief en degene die de apparatuur doorverkocht - de heler - hebben bekend. Wel gaat het om minder apparaten dan eerder werd aangenomen, namelijk enkele tientallen. De verdachte IT-medewerker Victor G. gaf tijdens de zitting in de rechtszaal in Zwolle als motivatie: "Als ambtenaar moet ik door een hoepeltje springen om aan de andere kant door diezelfde overheid genaaid te worden." Zijn gezin is gedupeerde in de toeslagenaffaire. Hij wilde met de verduistering iets doen aan zijn financiële situatie.

Administratie AIVD niet op orde

Het bleek niet ingewikkeld om de apparatuur bij de AIVD achterover te drukken, wat wel vragen oproept. "De administratie is daar niet op orde", constateerde de advocaat van de verdachte. Uit onderzoek van enkele achterhaalde computers door een onafhankelijk specialist is overigens gebleken dat deze geen staatsgeheimen bevatten.

De verdachte verloor als gevolg van de verduistering zijn baan bij de AIVD toen de zaak in augustus vorig jaar aan het licht kwam. Ook heeft G. een regeling getroffen met zijn oud-werkgever om de waarde van de gestolen goederen terug te betalen. Gisteren eiste het Openbaar Ministerie 240 uur taakstraf en acht maanden voorwaardelijke celstraf tegen G.

De handelaar die de computers op de markt bracht, de 57-jarige Herman P, is geen onbekende voor de politie. Hij werd al eerder veroordeeld voor heling van gestolen goederen. Het Openbaar Ministerie eiste tegen P. veertien maanden gevangenisstraf waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet op 24 januari uitspraak.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in