HP en Hynix werken samen aan memristor

In april van dit jaar maakte HP al bekend dat het grote vorderingen maakt met het onderzoek naar memristors. Het principe van de memristor – een samentrekking van memory (geheugen) en resistor (weerstand) – is in 1971 voor het eerst ontvouwd door een hoogleraar aan de Universiteit van Berkeley. Een memristor is een weerstand met geheugen, waarvan de inhoud afhankelijk is van de spanning die op het onderdeel staat. Memristors houden hun inhoud ook na het wegvallen van de spanning vast en kunnen daardoor zowel de functie van flashchips als die van conventioneel random access memory (RAM) overnemen.
HP slaagde er pas in 2008 in een werkend prototype van een memristor te bouwen. In zijn lab heeft het bedrijf inmiddels memristors met een spoorbreedte van 3 nanometer gemaakt. Ter vergelijking: het meest gevanceerde productieproces van chipgigant Intel levert chips op met onderdelen van minimaal 32 nanometer. Intel doet onderzoek naar technieken die de ondergrens verleggen naar 8 nanometer in 2017.
Overigens verwacht HP dat de eerste memristors, die het samen met Hynix over zo’n 3 jaar introduceert, een spoorbreedte van circa 22 nanometer zullen hebben. Hun informatiedichtheid zal wel het dubbele zijn van die van conventionele geheugenchips, doordat de geheugencircuits van memristors makkelijker ‘stapelbaar’ zijn.
HP heeft Hynix als partner gekozen omdat de Koreanen nog geen andere toekomstige geheugentechnologie hadden gekozen. Andere fabrikanten hebben al substantiële investeringen in andere technieken gedaan en willen liever geen geld in nog een nieuw ontwikkeltraject steken, aldus HP. Het is echter niet waarschijnlijk dat Hynix HP’s enige partner op dit gebied blijft, omdat het de bedoeling is dat memristors brede ondersteuning in de IT-sector krijgen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee