Overslaan en naar de inhoud gaan

Proef met chatbot overheid in oktober uitgebreid

Afgelopen week ging de gemeente Dongen als eerste aan de slag met Gem, de chatbot die is ontwikkeld met de ambitie om hem overheidsbreed in te zetten. De Vereniging Nederlandse Gemeenten - een van de initiatiefnemers van het project - zet nu het tijdpad uit voor het vervolgtraject.
Gem Chatbot
© VNG Realisatie
VNG Realisatie

De proef in Dongen loopt in principe tot 1 oktober, maar wanneer de inzet succesvol blijkt, loopt de proef door tot 31 december dit jaar. In die tijd wordt het aantal taken van de chatbot uitgebreid. Nu nog geeft de virtuele assistent vooral antwoord op vragen die burgers hebben wanneer ze een reisdocument willen aanvragen of een verhuizing willen doorgeven.

Als dat goed loopt, wordt in eerste instantie ingezet op de inzet van de chatbot bij transacties. Dan moet het dus mogelijk worden om via een interactie met de chatbot een verhuizing volledig te regelen. Volgens de VNG-woordvoerder komt dat moment in het najaar.

In oktober gaan ook tien nieuwe gemeenten aan de slag met de chatbot Gem. Zij zullen zich richten op de top 10 vragen over producten en diensten van de gemeenten van ondernemers en burgers. Denk dan bijvoorbeeld over het aanvragen van uitkeringen of vergunningen.

Wanneer de nieuwe pilots van start gaan is nog niet exact duidelijk. De inrichting en vulling van de tool kost tijd en capaciteit van betrokkenen. Volgens de VNG zijn de eerste positieve reacties op de Gem-chatbot in de gemeente Dongen binnen. Het gebruik wordt gevolgd via de tooling van de chatbot.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in