Overslaan en naar de inhoud gaan

Primeur voor Dongen: gemeente krijgt eerste overheid-chatbot 'Gem'

Dongen is de eerste gemeente in Nederland die meedoet aan een pilot voor een chatbot die uiteindelijk bij de gehele overheid wordt ingezet. De chatbot met de naam 'Gem' moet als een virtuele assistent de burger helpen om de weg te vinden binnen de gehele overheid.
Bellen met een robot
© Shutterstock
Shutterstock

Gem gaat burgers uiteindelijk ondersteunen op iedere gemeentelijke website. De proef met Dongen loopt tot vlak na de zomer. De feedback die bij de eerste proef ontstaat wordt gebruikt om de chatbot verder mee te trainen. Daarna gaat het ontwikkelteam opschalen. Er komen meer deelnemers bij en er worden meerdere middelen getest. 

Meer gemeenten willen meedoen

“In de tweede helft van het jaar willen we andere gemeenten die nu al met ons meedenken, gaan aansluiten. Eind 2020 willen we minimaal 10 gemeenten aangehaakt hebben voor de volgende pilot. Als er meer gemeenten willen aansluiten, horen we het graag.” aldus Jesse Leemput van gemeente Tilburg op de website Digitale Overheid. De chatbot wordt gemaakt door onder meer VNG, 10 gemeenten en diverse ministeries. 

Hugo Aalders, directeur van VNG Realisatie noemde onlangs tegenover AG Connect chatbots als 'nieuw project' voor gemeenten. "Het mooie is dat de chatbot nu ook vanaf het begin af aan generiek is opgezet en beschikbaar wordt voor gemeenten", zei hij daar toen over.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in