Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ook managerswerk erg gevoelig voor robotisering en AI'

AI en robotisering nemen werk niet volledig over van mensen, maar kunnen basistaken of routinehandelingen wel uit handen nemen. Naast basaal IT-werk door bijvoorbeeld software-ontwikkelaars en IT-beheerders komen ook bepaalde functies van managers in beeld voor AI-vervanging. Het gros van het routinewerk wat managers verrichten, zal over 4 jaar volledig geautomatiseerd zijn, voorspelt Gartner.
© CCO / Pixabay
CCO / Pixabay

"De rol van managers zal de komende vier jaar volledig worden herzien", stelt analist Helen Poitevin van ICT-marktonderzoeksbureau Gartner. "Momenteel moeten managers veel tijd besteden aan het invullen van formulieren, het bijwerken van informatie, en het goedkeuren van workflows", legt de research vice-president uit in een persbericht. "Door AI te gebruiken om deze taken te automatiseren, kunnen managers minder tijd besteden aan het managen van transacties en kunnen ze meer tijd investeren in leren, performance management, en het stellen van doelen [voor hun personeel - red.]."

Ruim tweederde

De voorspelling van Gartner is niet alleen dat routinewerk van managers valt over te nemen door AI-toepassingen, maar dat dit ook in rap tempo gebeurt. Tegen 2024 zal ruim tweederde (69 procent) van het herhalende managerswerk zijn vervangen door AI-technologie. Het onderzoeksbureau noemt daarbij virtuele persoonlijke assistenten en chatbots als concrete toepassingen, die al terrein winnen op het werk.

Poitevin merkt op dat het hierbij belangrijk is dat zogeheten applicatieleiders zorgen voor een rustige overgang. Dus dat de toenemende automatisering van managementtaken geleidelijk aan verloopt. Dit niet zozeer om managers te ontzien, maar om in lijn te verlopen met de toenemende beschikbaarheid van AI-functionaliteit voor meer en meer enterprise-applicaties.

Werknemers met beperking

Daarnaast stelt Gartner dat inzet van AI ook helpt bij het succesvol aantrekken en inzetten van personeel met een beperking. Dat dient dan enerzijds als uiting van beleid voor diversiteit, maar anderzijds ook als reactie op aanhoudende personeelstekorten voor bepaalde functies en taken. Hier komt onder meer IT-werk weer aan bod, waarbij robotisering en AI ook zorgen voor 'opschalen' van het werk. Zo verwacht de Intelligence Group dat het werk van softwaredevelopers, data-analisten en cloud engineers in grote mate gaat verdwijnen en plaats gaat maken voor minder werk op een hoger, abstract niveau.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in