Loopbaan

Carriere
Werk

'Banen in techsector erg gevoelig voor robotisering en AI'

Data scientists en cyber crime fighters: dit zijn de snelstgroeiende beroepen.

© CC0 - Pixabay,  Free-Photos
21 januari 2020

Data scientists en cyber crime fighters: dit zijn de snelstgroeiende beroepen.

Onder meer systeemontwikkelaars, AI-monteurs en DevOps hebben in de toekomst meer dan genoeg werk. Deze banen behoren namelijk tot de honderd snelst groeiende beroepen van de toekomst, stelt de Intelligence Group op basis van eigen onderzoek. Tegelijkertijd is de IT-sector volgens de Intelligence Group ook de branche waarin mogelijk banen gaan verdwijnen als gevolg van hun eigen ontwikkelingen. 

De lijst met honderd beroepen is tot stand gekomen door structurele historische ontwikkelingen te combineren met de verhouding tussen vraag en aanbod op dit moment, en de verwachtingen voor de toekomst. De Intelligence Group combineerde daarvoor data uit eigen onderzoek met data van JobDigger, JobFeed, het CBS, UWV en Centraal Planbureau.

Op de lijst staan - niet geheel verrassend - ook een hoop IT-beroepen. De Intelligence Group verwacht dat in de komende tien tot vijftien jaar extra veel werk in deze sector ontstaat. Het gaat dan bijvoorbeeld om banen als programmeur database, cyber crime fighter en cloud engineer. Voor dergelijke beroepen is echter wel diepgaande kennis op het gebied van data-science, programmeren en kunstmatige intelligentie nodig. 

IT-beroepen gaan verdwijnen

Maar slechts de helft van de honderd genoemde banen zijn niet of nauwelijks gevoelig voor technologische revoluties. Juist IT-beroepen blijken dat wel, stelt de Intelligence Group. Hoewel het aantal banen voor data-analisten, cloud engineers, machine learning engineers en programmeurs momenteel snel groeit, bevatten deze beroepen ook veel taken die in de toekomst door slimme software en kunstmatige intelligentie overgenomen kunnen worden. 

De Intelligence Group verwacht dan ook dat het werk van software developers, data-analisten en cloud engineers in grote mate gaat verdwijnen en plaats gaat maken voor minder werk op een hoger, abstract niveau. 

Tegelijkertijd voorspelt de Intelligence Group dat de behoefte aan diensten van IT'ers in de komende jaren wel blijft groeien, waardoor tech-beroepen in de komende vijftien jaar ook blijven groeien. De komende jaren blijven de tekorten op de IT-arbeidsmarkten dus bestaan, zo luidt de verwachting. 

Andere banen verdwijnen niet

Een veelgehoorde voorspelling is dat ook veel niet aan IT-gerelateerde banen gaan verdwijnen als gevolg van kunstmatige intelligentie en robots. Maar volgens de Intelligence Group klopt die voorspelling niet. Hoewel taken in niet-ICT-gerelateerde beroepen wel veranderen door de toegenomen mogelijkheden van technologie, verdwijnen ze niet massaal. 

De lijst van de Intelligence Group bevat dan ook diverse beroepen die niets met IT te maken hebben. Denk aan beroepen als dierenarts, hovenier, leerkracht, lassers en douaniers.

Een aantal van deze niet-IT-gerelateerde beroepen komen echter ook terug op de lijst met banen die het eerst last krijgen van robotisering. Het gaat dan bijvoorbeeld om automonteurs, fraudeonderzoekers en pensioenadviseurs. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.