Overslaan en naar de inhoud gaan

Ontslag Google-ethici is 'urgent publiek probleem'

De Google Walkout Group - een groep verontruste werknemers - heeft een open brief geschreven aan volksvertegenwoordigers in de parlementen van de Amerikaanse Staten en de nationale regering over de manier waarop Google omgaat met klokkenluiders. De aanleiding is het recente ontslag van twee toponderzoekers die kritiek hadden op de ethische aspecten van Google strategie rond kunstmatige intelligentie.
Timnit Gebru
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Onderzoekers en andere techworkers moeten bescherming krijgen die hen in staat stelt te wijzen op schadelijke technologie wanneer ze die ontdekken, stelt de groep in de brief. "De bescherming van klokkenluiders kan een krachtig middel zijn om [de maatschappij, red] te beschermen tegen de ergste misstanden bij private ondernemingen die deze technologieën creëren."

Timnit Gebru en Margaret Mitchell - de managers van Google ethisch team - werden de afgelopen maanden aan de kant gezet nadat ze kritiek hadden geuit op de ontwikkeling van algoritmen voor natuurlijke taalverwerking en hoe Google vervolgens met die kritiek omging.

De aanklacht van Gebru was kortgezegd dat Google meer geïnteresseerd is in geld verdienen met de taalmodellen dan in het oplossen van schadelijke effecten daarvan, zoals vooroordelen en energieverbruik. Google verbood haar onderzoek daarnaar openbaar te maken en zette haar vervolgens op straat toe ze kritiek uitte op de gang van zaken. Haar aanklacht is dat private partijen en de defensie-industrie veel te veel invloed hebben op de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie, omdat zij de enige zijn die voldoende geld hebben voor dat type onderzoek.

Big Tech heeft te veel invloed op onderzoek

De Google Walkout Groep is opgericht in 2018 naar aanleiding van meldingen over misstanden bij Google met betrekking tot seksuele intimidatie en discriminatie. De groep heeft inmiddels steun van veel duizenden werknemers en mensen buiten Google.

De groep wil afgezien van actie van de wetgevende macht in de VS ook dat de organisatie van wetenschappelijke congressen optreedt tegen bedrijven die eerst juristen de bijdragen van onderzoekers laat kuisen van conclusies die indruisen tegen het bedrijfsbelang. "Te veel instituten voor hoger onderwijs zijn onlosmakelijk verbonden aan Google of andere Big Tech-bedrijven vanwege de onderzoeksfinanciering, waarbij veel faculteiten gezamenlijke aanstellingen hebben met Google", stelt de groep in de brief.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in