Overslaan en naar de inhoud gaan

Google waarschuwt: Denk twee keer na voor je tegen AI-chatbot praat

Alphabet - het moederbedrijf van Google - heeft in een interne communicatie alle werknemers gewaarschuwd geen persoonlijke of vertrouwelijke informatie te gebruiken in een conversatie met een AI-gebaseerde chatbot.
stop
© CC0 - Pixabay
CC0 - Pixabay

Het is een opmerkelijke boodschap van Alphabet dat toch zelf een van de grote investeerders in kunstmatige intelligentie is. Maar het bedrijf heeft aan Reuters bevestigd dat de waarschuwing onderdeel is van het al jarenlang staande beleid van de onderneming op het gebied van gegevensbescherming.

Of mensen nu afgeleiden van ChatGPT van OpenAI gebruiken, die van Googles eigen Bard of welke andere AI-gebaseerde chatbot dan ook, alle informatie die wordt ingevoerd, wordt ook gebruikt voor het trainen en fijnslijpen van algoritmen. Dus gevoelige informatie kan zo maar opduiken wanneer iemand anders een juiste vraag stelt aan het algoritme. Zowel bij het gebruik van GPT als Bard wordt de invoer door respectievelijk OpenAI en Google gebruikt voor de training. Gebruikers van GPT kunnen hooguit tegen betaling kiezen voor een 'opt-out'.

Ontwikkelaars extra gewaarschuwd

Alphabet benadrukte nog eens extra dat ook code die wordt ingevoerd in dergelijke AI-gebaseerde systemen in de training wordt gebruikt. Stukken code worden misschien niet direct gezien als gevoelige informatie door ontwikkelaars die zoeken naar een oplossing voor een probleem waar ze tegenaan lopen. Maar fragmenten van broncode kunnen wel degelijk onder bedrijfsgeheim of auteursrecht vallen.

Omgekeerd raadt Alphabet ontwikkelaars af code die is geproduceerd door AI-gebaseerde chatbots direct over te nemen in hun werk. Alphabet zei in antwoord op vragen van Reuters dat Bard ongewenste codesuggesties kan doen. Hoewel de technologie een hulpmiddel kan zijn, is het belangrijk transparant te zijn over de beperkingen van de technologie.

Uit onderzoek van Fishbowl onder 12.000 professionals van Amerikaanse bedrijven blijkt dat 43% gebruik maakt van ChatGPT of een andere vorm van AI-gebaseerde technologie. In bijna 70% van de gevallen vertellen ze dat hun baas niet.

Spitsroeden lopen

Alphabet is zeker niet het eerste bedrijf dat werknemers zeer sterk afraadt of zelfs verbiedt de AI-tools te gebruiken. Maar komend van Alphabet is de waarschuwing opmerkelijk maar begrijpelijk. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren vele miljarden geïnvesteerd in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Het legde nota bene de basis voor de ontwikkeling van Transformer neurale netwerktechnologie waarmee Microsoft via de ontwikkelingen bij OpenAI Google de loef probeert af te steken.

Google en daarmee moederbedrijf Alphabet moeten nu spitsroeden lopen, enerzijds om adverteerders waar het bedrijf miljarden aan verdient, niet over te laten stappen naar Microsoft dat de nieuwe technologie breed in de markt zet. Anderzijds kent Alphabet als geen ander de tekortkomingen van AI-gebaseerde technologie, een belangrijke reden om juist nog terughoudend te zijn in het breed beschikbaar maken ervan.

 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in