Overslaan en naar de inhoud gaan

G7-top start 'Hiroshima AI process' voor mondiale standaarden

Kunstmatige intelligentie stond hoog op de agenda bij de top van de G7-landen, die de afgelopen dagen werd gehouden in het Japanse Hiroshima. De leiders van deze grote geïndustrialiseerde landen hebben besloten een inhaalslag te maken met de regelgeving op dit gebied.
Hiroshima G7 top
© Shutterstock
Shutterstock

In een gezamenlijke verklaring stellen de zeven - Canada, Duitsland, Frankrijk, Italië, Japan, Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk - aangevuld met de Europese Unie, dat de snelle technologische veranderingen een versterking betekenen van de samenleving en de economie in de landen. Maar internationale sturing (govenrance) publieke veiligheid en mensenrechten moeten worden behandeld op wereldwijde schaal. Ze pleiten voor wereldwijde standaarden met de mogelijkheden voor individuele landen daar variaties op aan te brengen.

De zeven hebben daarom plannen ontwikkeld voor een inhaalslag om tot verantwoordelijke innovatie en implementatie van technologieën te komen. De overheden willen daarin nauw samenwerken met de technologiebedrijven. Zo komt er een werkgroep die zich onder de naam 'Hiroshima AI Process' specifiek gaat richten op governance, intellectueel eigendom, desinformatie en verantwoord gebruik van met name generatieve AI. Daarin participeren de regeringen op hoog niveau in de discussies. De werkgroep wil voor het eind van het jaar de eerste resultaten presenteren.

Makkelijker uitwisseling van data

De G7 hebben ook afgesproken dat nieuwe regels voor AI moeten voldoen aan het Data Free Flow with Trust-concept. Dat moet ervoor zorgen dat gegevens veilig tussen de landen kunnen stromen met waarborgen voor bescherming van privacy, intellectueel eigendom en nationale veiligheid.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in