Overslaan en naar de inhoud gaan

Biden wil discussie over verantwoordelijkheid rond negatieve effecten van AI

De Amerikaanse president Joe Biden heeft gisteren impliciet gereageerd op de brandbrief van het Future of Life Institute over de regelgeving rond kunstmatige intelligentie, die door een groot aantal prominenten uit wetenschap en bedrijfsleven is ondertekend. Hij verwelkomt de discussie en zegt - op persoonlijke titel - dat bedrijven de verantwoordelijkheid hebben te zorgen dat producten veilig zijn voor ze ze breed beschikbaar maken.
Joe Biden
© Shutterstock
Shutterstock

Biden deed zijn uitspraken tijdens een bijeenkomst van de President’s Council of Advisors on Science and Technology, waarvan Venturebeat een transcript oppikte. De Amerikaanse president wees op de vele voordelen die het inzetten van kunstmatige intelligentie kan hebben. Hij noemde met name klimaatverandering en het bestrijden van ziekten. Maar het is ook belangrijk, zei hij, dat we onder ogen zien dat er potentiële risico's zijn voor de maatschappij, de economie en nationale veiligheid en dat die worden aangepakt.

Het Future of Life Institute pleitte in de open brief voor een pauze in de ontwikkeling van geavanceerde natuurlijke taalmodellen als GPT 4, die de basis vormen van nieuwe diensten als ChatGPT, maar ook veel Microsoft-tools. Het instituut vreest dat de ontwikkeling nu zo snel gaat dat de effecten ervan op de maatschappij niet meer te controleren zijn. De voorgestelde pauze zou vrijwillig door de producenten in acht genomen moeten worden, maar als dat niet gebeurt, riep het instituut de Amerikaanse overheid op een moratorium in te stellen.

Biden reageerde daar in zijn voordracht niet op, net zo min als hij expliciet verwees naar de rest van open brief die vorige week verscheen. Maar hij zei wel uit te kijken naar een discussie over het zeker stellen van een verantwoorde innovatie en geschikte vangrails om de Amerikaanse rechten en veiligheid te beschermen. Hij noemde ook het belang van privacybescherming en het adresseren van het biasprobleem en het beteugelen van desinformatie.

Bescherming inbouwen

Biden haalde verder aan dat eind vorig jaar een voorstel voor een formele verklaring over AI (de AI Bill of Rights) is gepubliceerd waarin wordt vastgelegd dat belangrijke bescherming in AI-systemen wordt ingebouwd bij het ontwerp zodat niet achteraf het gemis daaraan hoeft te worden gerepareerd. "Techbedrijven hebben een verantwoordelijkheid - naar mijn mening - om er zeker van te zijn dat hun producten veilig zijn voordat ze publiekelijk beschikbaar komen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in