Overslaan en naar de inhoud gaan

Thuiswerken en doorwerken

Morgen is het dus officieel Wereld Thuiswerkdag. En overmorgen misschien ook wel en volgende week vast wéér. In coronatijd had ik er moeite mee, tussentijds miste ik collega's en toch was ik heel lang geleden jaloers op de dubbele ISDN-lijn die alleen voor een directielid was weggelegd. Maar nu ben ik gestopt met piekeren en heb ik het thuiswerken omarmd.

thuiswerkende jonge vrouw, op de bank
Shutterstock.com

Val ik in herhaling over World [onderwerp] Days en de toepasselijkheid daarvan? Zou best eens kunnen zijn. Want net zoals back-ups belangrijk zijn en sterke wachtwoorden kritiek zijn, zo is thuiswerken (of, tikje breder: telewerken) ook van behoorlijke importantie. Zeker bezien in het licht van schaarse IT'ers.

Banaan en lockdowns

Goed, je hebt altijd bijzondere mensen die in een ligfiets (type: banaan) indrukwekkende afstanden afleggen voor hun woon/werkverkeer. Maar dat doen ze dan toch niet alle dagen van hun werkweek. Net zoals ik straks flinkere afstanden ga afleggen en dat dankzij thuiswerken best kan doen. Kwestie van een goede balans, zeg maar.

De combinatie van kantoorwerken en thuiswerken is lange tijd in de maak geweest. En heeft ook best wat te danken aan de coronacrisis, met z'n verplichte lockdowns. Dat afgedwongen thuiswerken sind begin 2020 was geen pretje, maar heeft wel voor veel mensen (en hun managers) de ogen geopend. Thuiswerken kan zeker wel werken, soms zelfs aanmerkelijk beter.

De plussen en minnen

Productiviteit kán in een ongestoorde thuisomgeving (wat echter niet voor iedereen een gegeven is!) flink opbloeien. Maar gemis aan collega's, ontbreken van spontane interactie of kort overleg, en gespannen situaties kunnen de productiviteit weer wat verminderen. Op de keper beschouwd lijken de productiviteitsplussen en -minnen van telewerken elkaar uit te vlakken, zo blijkt uit recent Amerikaans onderzoek.

Zelf zie ik thuiswerken als integraal onderdeel van modern werken; hybride dus. Deels thuis (of: tele) en deels 'op kantoor'. Wat voor veel mensen (en hun managers) makkelijker gezegd dan gedaan kan zijn. Natuurlijk doe ik als techjournalist al bijna heel m'n carrière aan telewerken: op persconferenties, techcongressen en andere bijeenkomsten heb ik al sinds vorige eeuw m'n werklaptop mee. (En later ook m'n BYOD-smartphone.) Om die echt te gebruiken voor werk.

Het verschil maken

Maar in de begintijd van mijn telewerken was structureel thuiswerken toch wel een uitzondering. Een uitzondering die was weggelegd voor bijvoorbeeld 'mijn ome Ruud' die als directielid een dubbele ISDN-verbinding in zijn woning had op kosten van de zaak. Dat wou ik ook wel, maar misschien meer vanwege de enorme internetsnelheden die dat toen vertegenwoordigde. Want niet het thuis kunnen werken maar de fijne collega's, die je dus niet thuis hebt, die maken het verschil. Maar morgen ga ik toch echt thuis druk doorwerken, op de officiële Wereld Thuiswerkdag. En het blijft dus niet bij die ene dag.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in