Overslaan en naar de inhoud gaan

Telewerken in 2020: Adobe Flash, Home-gebrek en laptoptekort

Bij de één thuis is het vechten om de laptops, want terwijl ouders thuiswerken moeten kinderen wel hun schoolwerk kunnen maken. Bij de ander spelen meer klassieke IT-supportproblemen. Ik kreeg van een buur de (op veilige afstand ge-appte) vraag waarom &#%@ de instructies van IT voor 'Extern bureaublad' niet werken. En een volgend geval was dat een dochter niet haar basisschoolwerk online kon doen; iets over een ontbrekende plug-in.
Windows 10
© Microsoft
Microsoft

Steve Jobs draait zich waarschijnlijk om in zijn graf. Het door hem verfoeide Adobe Flash is anno nu niet alleen nog in gebruik, de onveilig geachte software voor online-apps is zelfs nodig. Jawel, het is nu 2020. Dit is geen blogpost uit het verleden. Het begon voor mij laatst met een buur die worstelde met het plotse thuiswerken. "Waarom werken &#%@ de instructies van IT voor 'Extern bureaublad' niet?", was de gestresste vraag. Want er moesten toen stante pede werkzaken geregeld worden. Zaken waarvoor remote-toegang tot een computer op werk nodig was.

Computer zegt nee

Mijn antwoord: nou, omdat je Windows 10 Home draait. En daarin ontbreekt Microsofts RDP-client. Dus. Je hebt Pro nodig. Dit kon rekenen op milde verbijstering, en wat ergernis richting Microsoft en laptopfabrikant X. Dus ik leende een voor mij oudere laptop uit. Eentje die ik als reserve onderin een la had liggen, en die dus eerst nog een flinke updateronde moest draaien. Voor de veiligheid.

Even ter verduidelijking: we hebben het hier niet over digibete gebruikers, die geen IT in huis hebben. Integendeel. Het gaat om een gewoon Nederlands huishouden met Android-smartphones, iPads, gameconsoles en Windows-laptops voorhanden. Alleen blijken die devices nu niet te volstaan voor thuiswerken. En dat heus niet alleen vanwege RDP en Windows 10 Pro. Dus heb vorige week al mijn noodlaptop uit de zakelijke lijn van fabrikant Y uitgeleend.

Terug naar het verleden

Het volgende thuiswerkprobleem is niet lang daarna opgedoken. De dochter van een buur verderop in de straat kon haar online-thuistaken voor de bassischool niet doen. Iets met een melding dat er een plug-in ontbreekt. Jawel, Adobe Flash. De benodigde site met onder meer taaloefeningen draait op het door Jobs verketterde Flash. Jaren terug heeft niet alleen Apple die onveilige Adobe-software in de ban gedaan. In de loop der tijd zijn Google's mobiele platform Android en ook browsermakers Mozilla, Microsoft en Google dat voorbeeld gevolgd.

Wat nu in 2020 dus jammer is. Want de Androids en iPad in huis blijken tekort te schieten voor het schoolwerk thuis. Nog even los van het feit dat de GUI van de site in kwestie niet bepaald smartphone-fähig of responsive is. Dus heb ik Flash geïnstalleerd, in de lente van 2020. Ik wou dat liever niet, maar het moest wel. Eventjes heb ik nog overwogen om een alternatieve site of app op te zoeken en aan te dragen. Eentje die wél modern, makkelijker inzetbaar en toch ook veilig is.

Nu geen tijd voor de toekomst?

Maar dat zou aanpassing van de eindgebruikers vereisen: van ouders, kind én leerkracht die in school al met deze Flash-app werkte. Hm, dan zou ik klinken als een opensourcezeloot die GIMP aanreikt voor iemand die Photoshop gewend is en een deadline voor beeldbewerking heeft? Misschien moet ik dat wel doen. Maar nu even niet. Want ik denk niet dat mensen in de huidige crisissituatie openstaan voor zulk zendelingenwerk.

Hoewel het ook om beveiliging gaat. Nu snel maatregelen nemen - en plug-ins installeren - om thuis te kunnen werken, gaat dat niet een staartje hebben? Iets met haastige spoed enzo. Hm, heb ik nu buren een dienst bewezen of ben ik kortzichtig bezig? En gaat me dat later nog wat gestresste hulpvragen opleveren?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in