Overslaan en naar de inhoud gaan

Vandaag is het world back-up day, en morgen ook

"Geachte redactie, op 31 maart is het World Backup Day", begon laatst een van de goedbedoelde mails aan de redactie van AG Connect. Maar ik moet dat toch gelijk even corrigeren. Het is vandaag back-up dag en morgen ook, ongeacht welke datum het nu is. Dus het maakt niet uit wanneer je dit blog van mij leest. Doe je back-up!

back-up system
Shutterstock

Overigens is dat makkelijker gezegd dan gedaan. Want IT-omgevingen zijn tegenwoordig opgebouwd uit verschillende stukken die niet alleen andere technologie en dataformaten kunnen omvatten maar ook verschillende plekken. Een deel van je IT-landschap staat hier, in een eigen datacenter. Een deel staat daar, bij een hoster. Een ander deel staat weer ergens anders, bij een IT-dienstverler. En nog een deel staat ergens in de cloud, bij bijvoorbeeld een techreus.

Óók je cloud(s)

Bij laatstgenoemde denken veel mensen nog dat de back-up daar dan dus wel in orde is. De grote cloudaanbieder heeft z'n zaken wel voor elkaar, dus jouw zaken ook. Dat is echter een onterechte aanname. Ja, data worden wel verspreid en in versies opgeslagen, maar dat is niet per definitie hetzelfde als een (goede) back-up.

Neem dus in je back-upplan ook cloudomgevingen mee. Zowel je eigen cloudomgeving als ook wat er misschien in de praktijk is ingeslopen. Wat gebruiken je medewerkers voor het uitvoeren van hun werk? Nee, je hoeft niet met alle shadow-IT rekening te houden. Maar het in kaart hebben, is wel belangrijk.

Én restore

En aanvullend nog op mijn boodschap dat je je back-up moet doen: controléér je back-up. Dus kijk of alles goed is gegaan, of alles er is, of alles bereikbaar is en of alles weer goed is te herstellen. Back-up én restore!

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in