Overslaan en naar de inhoud gaan

'Nieuwe Twitter-CEO begint plots weken eerder'

De officiële nieuwe CEO van Twitter, Linda Yaccarino, begint volgens bronnen vandaag al, in plaats van over tweeënhalve week. De ads-topvrouw van het Amerikaanse mediaconcern NBCUniversal is door Twitter-eigenaar Elon Musk aangetrokken om zijn rol als hoogste bestuurder over te nemen. Daarbij zou die miljardair zich voortaan bezighouden met 'alleen maar' (nieuwe) technologie en productontwerp.
Profiel Elon Musk voor Twitter-logo
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

In een tweet van begin vorige maand stelde Musk zich vooral te gaan richten op de ontwikkeling van producten, software en systeembeheer. Critici hebben gesteld dat dit nog altijd het gros van techbedrijf Twitter betreft, dus Musks terugtreden als CEO zou dan slechts dagelijkse beslommeringen betreffen maar niet zozeer strategische zaken. De in huis gehaalde nieuwe topvrouw Yaccarino zou rond 22 juni beginnen, maar bronnen melden aan nieuwssite The Information dat ze vandaag (5 juni) al aan de slag gaat.

Twitter transformeren naar X

Yaccarino had haar werk bij NBCUniversal al neergelegd, in voorbereiding op haar overstap van mediaconglomeraat naar socialmediaplatform. Musk heeft al verklaard dat hij met haar gaat samenwerken om "dit platform te transformeren naar X, de alles-app".

X Corporation is de holdingmaatschappij die Musk heeft gebruikt om Twitter te kopen. Daarna heeft dat bedrijf in april de overgenomen firma opgeslokt. X Corp is het bedrijf waarmee Musk zijn ambities wil realiseren voor een alles-in-één app, naar voorbeeld van Chinese apps als WeChat. Daarin kunnen gebruikers socialberichten posten, onderling chatten, online-shoppen en nog veel meer. Dit is onderdeel van de strategische richting die Musk zijn socialmediaplatform in stuurt, om er geld mee te kunnen verdienen. Ondertussen hangen Twitter nog wel enkele rechtszaken over wanbetalingen boven het hoofd, plus in potentie forse boetes voor overtreding van privacywetgeving én schending van eerder getroffen privacyschikkingen.

Harde hand en leegloop

Sinds de overname van Twitter door Tesla-topman Musk vorig jaar zijn er duizenden banen geschrapt bij de berichtendienst en werden veel veranderingen doorgevoerd. Ook zijn veel belangrijke bestuurders van Twitter vertrokken. Zo werd vorige week nog bekend dat de belangrijkste manager die verantwoordelijk is voor contentbeheer en -beleid ontslag heeft genomen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee