Overslaan en naar de inhoud gaan

Niet naar het Malieveld

Wij zijn de laatste beroepsgroep die naar het Malieveld hoeft te gaan. Na de boeren, de bouwers, iedereen in de zorg, de leraren en politieagenten zijn er vast nog wel wat beroepsgroepen aan de beurt. De militairen verdienen wel een trip naar het Malieveld. Schoonmakers, cabinepersoneel, treinmachinisten, … waren al aan het protesteren.
© CCO/Unsplash
CCO/Unsplash

Burgemeesters worden bedreigd, ambulancebroeders en brandweermannen belaagd; allemaal verdienen ze het om boos te zijn en aandacht te vragen voor hun zaak. Op naar het Malieveld! Behalve wij, IT'ers.

De meesten van ons verdienen best goed. Werk vinden is ook geen groot probleem. We doen geen vuil, risicovol of ongezond werk, we worden over het algemeen gerespecteerd en onze projecten worden niet bedreigd of stilgelegd. Sterker nog, andere beroepen komen in de knel doordat wij aan het automatiseren slaan. Dat we te veel uren achter ons bureau zittend doorbrengen, is ongeveer het meest negatieve en risicovolle aspect van ons werk – en dat pakken we dan ook op door sta-bureaus en zitballen aan te slepen en gezellige overleghoekjes in te richten. Oké, ik ken detacheringsbureaus waarvan je kunt beargumenteren dat hun secundaire arbeidsvoorwaarden lijken op uitbuiting of zelfs slaven drijven – maar dan tegen een aardig salaris. Nee, wij hebben niets te klagen.

Andere beroepen komen in de knel doordat wij aan het automatiseren slaan

Dat onze projecten niet stilgelegd worden is trouwens best bijzonder. Veel van ons werk is niet tastbaar, niet aanwijsbaar en het rolt, rijdt en vliegt niet. Dat wil niet zeggen dat het geen impact heeft op het milieu. De inschattingen over wat één enkele Google query aan CO2 oplevert, varieert tussen de 0,2 en 10 gram. De hele internetindustrie zou ongeveer evenveel vervuiling opleveren als alle luchtvaart bij elkaar. 'In de cloud' krijgt zo wel een hele bijzondere bijsmaak.

Dankzij de wet van Moore krijgen we aan het eind van elk redelijk groot project (twee jaar) vanzelf twee keer zo snelle platformen als aan het begin van datzelfde project. Dat heeft ons lui gemaakt. In heel veel gevallen compenseren we slecht performende systemen met wat meer ‘ijzer’, meer CPU’s, meer geheugen en meer bandbreedte. In de cloud is dat allemaal nóg makkelijker geworden – met een paar muisklikken heb je het ijzer erbij en zijn alle performanceproblemen als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat levert dus wel onnodige CO2- en stikstofemissies op.

Ik wil onszelf geen probleem aanpraten zoals de boeren en bouwers dat hebben, maar een beetje zuinigheid zou ons sieren. Nette, zuinige code schrijven hoort bij ons vakmanschap. Systemen maken die niet meer gebruiken dan strikt noodzakelijk is, dat zou ons allemaal goed doen. Dan hoeven we écht nooit naar het Malieveld te gaan.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (decembernummer 2019). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in