Overslaan en naar de inhoud gaan

'Centric-top nog verder uitgekleed'

In de aanloop naar het rechtbankzitting waarin de inmenging van Gerard Sanderink bij Centric wordt behandeld, is het bestuur van die IT-dienstverlener verder uitgehold. Beoogd CEO Peter Mous, die eerst niet-uitvoerend bestuurslid was, is door de eigengereide Sanderink op non-actief gesteld. Dit staat in het verzoekschrift van het Openbaar Ministerie (OM) waarover vanmiddag een hoorzitting is bij de Ondernemingskamer.
Centric-topman Mous
© Centric
Centric

De inzet van die zitting is het inperken van de macht van miljonair Sanderink, die eigenaar is Centric naast nog bouwbedrijf Strukton, ingenieursbureau Antea en bouwgroep Oranjewoud. Het OM ziet in de recente, plotse terugkeer van Sanderink als bestuurder een slecht signaal. De afgelopen maanden liep er al een verkennend onderzoek naar zijn bemoeienis met het reilen en zeilen van Centric, dat een belangrijke toeleverancier is voor overheidsorganisaties in Nederland.

Disfunctionerend

De advocaat-generaal van het Openbaar Ministerie heeft in het verzoekschrift aan de Ondernemingskamer, dat is ingezien door Computable, gesteld dat er sprake is van disfunctionerend bestuur. De top van Centric kan namelijk volgens de advocaat-generaal onvoldoende weerstand bieden tegen Sanderink. De eigenaar sleept het IT-bedrijf mee in zijn slepende juridische en persoonlijke strijd tegen zijn voormalige levenspartner. Die strijd loopt sinds Sanderink in 2018 zelfverklaard cybersecurity-expert Rian van Rijbroek in zijn leven liet.

Volgens het verzoekschrift had het OM medio oktober afgesproken met de IT-miljonair dat de Ondernemingsraad (OR) binnen Centric wordt versterkt en voorzien van enquêterecht. Met dat machtige middel kan een OR onderzoek instellen naar beleid en bestuur als daar gerede twijfel aan is. Enkele dagen na die afspraak kwam ineens de aankondiging dat Sanderink weer aantreedt als bestuurder. Daar bovenop komt nu naar buiten dat beoogd CEO Mous opzij is gezet door Sanderink.

Tegen terugkeer Sanderink

Aanleiding hiervoor is een conflict tussen de eigenaar en de bestuurder, omdat laatstgenoemde zich negatief zou hebben uitgelaten over de terugkeer van Sanderink als bestuurder. Dat zou volgens Mous niet goed vallen bij klanten en Centric omzet kunnen kosten. Sanderink zou hier achter zijn gekomen door het lezen van de stukken van het OM voor de zaak die vanmiddag dient bij de Ondernemingskamer.

Bij de zeer recente vorige leegloop van Centrics directie - bij de terugkeer van Sanderink - zijn niet-uitvoerend bestuurders Aike Schoots en Louis Luijten opgestapt, hoewel zij nu nog wel als zodanig genoemd worden op de website van het bedrijf. Hetzelfde geldt voor beoogd CEO Mous. Het resterende topmanagement bestaat voor zover nu bekend nog uit oudgediend Centric-werknemer Freddie Veltmaat (CTO), de vorig jaar aangetreden Debby de Gelder (Chief People Office, CPO) en de recent in huis gehaalde Peter van Dongen (interim CFO). Naast nog eigenaar Sanderink, die formeel nu niet-uitvoerend bestuurder is en voorzitter van de bestuursraad. Laatstgenoemde bestaat momenteel dus alleen uit Sanderink zelf.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in