Overslaan en naar de inhoud gaan

'Wens tot digitaliseren strandt op keuzestress rond technologie en talent'

Bedrijven zien de noodzaak om aan de slag te gaan met digitalisering, maar hebben moeite met het kiezen van de juiste technologie. Daarnaast blijken het opschalen van proefprojecten naar standaard bedrijfsvoering en het vinden van personeel - dat in staat is om te gaan met de gerelateerde problematiek - grote obstakels voor het merendeel van organisaties, aldus onderzoek van Boston Consultancy Group (BCG).
team angry problem
© Shutterstock
Shutterstock

Digitalisering staat nog altijd hoog in de ambities van bedrijven. Uit het recente onderzoek van BCG (pdf) blijkt dat 60% van de 2600 beslissers in dertien landen die werden bevraagd, verwacht volgend jaar meer budget toe te kennen aan digitaliseringsprojecten dan dit jaar. Nog eens 36% is van plan op het huidige niveau door te gaan. Slechts 4% ziet het komend jaar die investeringen dalen. Van de ondervraagden denkt 94% een substantieel en snel effect op de bedrijfsvoering te bereiken met deze investeringen in digitalisering.

De technologieën waar de meesten op inzetten om dat te bereiken, zijn geavanceerde AI (50%), blockchain (40%) en Internet of Things (39%).

Vijf struikelblokken

Maar of die ambities ook uitkomen is maar helemaal de vraag. Uit het onderzoek blijken vijf belangrijke struikelblokken waar bedrijven tegenaan lopen. Het kiezen op welk van de populaire technologieën moet worden ingezet, is volgens de antwoorden van de respondenten het lastigste probleem. Maar liefst 93% van de organisaties worstelt met die vragen. Dus worden er veel experimenten gedaan. Maar zelfs al komen daar interessante resultaten uit, het opschalen van dergelijke projecten naar de hele organisatie blijkt een probleem dat op de tweede plaats in de ranglijst komt.

Die twee uitdagingen zijn zelfs belangrijker dan het vinden van het juiste personeel om de disruptieve projecten tot een succes te maken. De juiste prioriteit aanbrengen in investeringen en ontwikkelingen wordt als vierde obstakel genoemd en als vijfde het vinden van een goede balans tussen de kosten en de onzekerheid met betrekking tot het rendement van de investeringen.

Daar gaan we de oorlog niet mee winnen

Leveranciers vormen ook een bron van ergernis, zo blijkt uit het onderzoek. Maar liefst 84% van de respondenten klaagt over een slechte afstemming tussen verschillende toeleveranciers. Bijna driekwart (74%) vindt dat leveranciers niet verder komen dan doorsnee ideeën en 69% is ontevreden over de training met betrekking tot de geleverde technologie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in