Overslaan en naar de inhoud gaan

Zo haal je meer uit edge computing

Zaken doen we tegenwoordig door COVID-19 met name via een scherm en steeds minder in real life. Verwacht wordt dat het aantal netwerkapparaten per persoon – zoals een tablet, smartphone of laptop – tegen 2023 op maar liefst 3,6 ligt. Deze apparaten zijn allemaal verbonden met het internet. Tegelijkertijd zie je juist nu dat veel bedrijven hun IT (helaas) niet goed op orde hebben.
thuiswerkplek
© Lenovo
Lenovo

Bedrijven en organisaties – zoals webshops – hebben steeds vaker hele hoge pieken in hun netwerken en weten niet hoe ze hier veilig en snel mee om moeten gaan.

Steeds meer bedrijven investeren daarom in edge computing, waarbij data door servers aan de rand van een netwerk worden verwerkt, dichter bij de eindgebruiker en niet enkel meer via een centraal verwerkingssysteem. Edge computing drijft dan ook op dataverwerking via mobiele devices, IoT, sensoren of autonome systemen. Dit verlicht de netwerkbelasting en legt minder beslag op de bandbreedte binnen een netwerk.

Om edge computing op de juiste manier te faciliteren, en hier dus het meeste profijt uit te halen, moet een organisatie meer investeren in de capaciteit en architectuur van het netwerk. Schaalbaarheid (het opvangen van pieken of groei van het aantal gebruikers) en bereik spelen een belangrijke rol. Dit betekent dat er, met of zonder COVID-19, meer aandacht zal zijn voor connectiviteit, redundantie en load balancing. Maar waarom ligt er anno 2021 juist meer focus op deze drie punten?

1. Connectiviteit

Goede connectiviteit staat voor sterke verbindingen tussen delen van het netwerk. Het geeft een organisatie de mogelijkheid om relatief eenvoudig connecties op te zetten met nieuwe locaties, koppelingen met datacenters te maken of toegang te krijgen tot belangrijke cloudtoepassingen. Juist doordat we door de pandemie meer thuis zijn en werken, is connectiviteit belangrijker dan ooit. We moeten namelijk vanaf elke locatie snel bij belangrijke bedrijfsinformatie kunnen. Dat betekent meer verbindingen en meer dataverbruik, maar dat moet dan wel gefaciliteerd worden. Aangezien we vermoedelijk na de pandemie veelal thuis blijven werken, is het dus tijd om dit goed in te richten zodat alle medewerkers altijd en overal hun werk kunnen doen.

2. Redundantie

Omdat er zoveel vanuit huis wordt gewerkt en we meer online zijn dan ooit, zijn de gevolgen van het uitvallen van de netwerkverbinding groot. Daarom heeft iedere organisatie baat bij een redundant netwerk. Feitelijk komt het erop neer dat een bedrijf alternatieve paden kan bewandelen om uitval van het netwerk te voorkomen. Denk aan de aanleg van een IT-infrastructuur die bestaat uit meerdere verbindingen die allemaal een eigen route afleggen binnen het netwerk. Hierdoor is de bedrijfscontinuïteit veel beter gegarandeerd en blijven (financiële) verliezen en downtime tot een minimum beperkt.
 

3. Load Balancing

Load Balancing is met name belangrijk wanneer grote hoeveelheden verkeer moeten worden verwerkt, zoals sinds COVID-19 sterk het geval is. Met deze techniek wordt het verkeer op een netwerk gelijkmatig en efficiënt verdeeld, iets wat belangrijker is geworden doordat er over de hele wereld steeds meer data wordt gebruikt. Men splitst als het ware de workload over meerdere computers of processen, waardoor optimaal gebruik wordt gemaakt van de beschikbare middelen en mogelijke knelpunten vroegtijdig worden omzeild. Zo voorkom je dat het netwerk wordt overbelast en mensen hun werk niet meer gemakkelijk digitaal kunnen uitvoeren.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in