Overslaan en naar de inhoud gaan

Edge computing verandert het speelveld in de cloud

Cloudcomputing-architecturen bieden ongekende snelheid, schaalbaarheid en flexibiliteit. In de meeste gevallen is de technologie aanpasbaar en volledig naar wens in te richten. Maar het is niet optimaal voor goedkope, 5G-ondersteunde IoT-toepassingen die ultralage latency en extreme throughput vereisen. Daar is edge computing voor.
wolk
© CC0 Public Domain / Pixabay
CC0 Public Domain / Pixabay

Bij edge computing kan aan de rand van het netwerk allerlei data verwerkt worden, die dus niet naar de cloud of een centraal data warehouse verstuurd hoeft te worden. Het verkleint netwerklatency, vergroot bandbreedte en levert aanzienlijk snellere responstijden. Voor service providers is dat een game changer, want ze kunnen daardoor hele sectoren (inclusief hun eigen branche) voorzien van nieuwe, waardetoevoegende services via gedistribueerde architecturen.

Deze architecturen liggen niet ergens centraal vast maar maken gebruik van componenten op verschillende platformen. Deze componenten werken samen middels een communicatienetwerk om een bepaald doel te bereiken, bijvoorbeeld het distribueren van bepaalde netwerkfuncties als cloud radio access network (C-RAN) voor 5G of het hosten van IoT-gerelateerde applicaties. Dankzij de gedistribueerde aard kan edge computing service providers helpen nieuwe services te bieden die gelijktijdig omzet kan vergroten en kosten voor netwerktransport kan verlagen.

Nieuwe diensten

Applicaties die ultralage latency vereisen (bijv. zelfrijdende auto’s) of grote bandbreedte (zoals videobewaking) zijn met edge computing te vermarkten als infrastructure-as-a-service (IaaS) of platform-as-a-service (PaaS), afhankelijk van hoe diep je als service provider in de keten wilt zitten. Dit soort diensten zijn niet via traditionele publieke cloud aan te bieden.

Edge computing staat nog in de kinderschoenen, maar de IoT use cases zijn talrijk. Ontwikkelaars van Augmented Reality (AR), Virtual Reality (VR) en mobiele gaming apps omarmen de mogelijkheden momenteel en profiteren van de snelle responses bij het gebruik van bandbreedte. Oplossingen voor gevirtualiseerde contentdelivery-netwerken (vCDN) zijn ook goed te vermarkten. Content providers kunnen offloaden vanaf hun centrale servers en service providers kunnen besparen op backhaul en transportkosten, terwijl de gebruiker een snelle, naadloze ervaring krijgt. Een win-win situatie.

In goede banen

Om van de voordelen te profiteren, hebben service providers intelligente netwerkfuncties en trafficmanagement nodig op de edgecomputing-locaties, evenals Application Delivery Controller (ADC) en security services voor de applicaties die er worden gehost. Die ADC en security services werden voorheen geleverd op een purpose-built infrastructuur, waarbij hardware-gebaseerde versnelling werd ingezet om de benodigde schaalgrootte en capaciteit te halen. Hoewel de meeste edge-architecturen gemaakt worden op reguliere (COTS - commercial off the shelf)) servers blijft er behoefte aan high performance. Innovaties als Intel’s Quick Assist Technology springt hierop in en zorgt ervoor dat service providers kunnen profiteren van versnellingsmogelijkheden zoals encryptie en compressie via COTS-platformen.

Egde computing vraagt ook om een robuuste beveiliging van de applicatielaag, bijvoorbeeld door middel van een web-applicatie firewall (WAF). Een veelgemaakte fout is denken dat traditionele beveiligingsmaatregelen zoals een gewone firewall genoeg zijn. Huidige Advanced WAF’s zijn in staat om apps dynamisch te beschermen met anti-bot features en keystroke-versleuteling om diefstal van inloggegevens tegen te gaan. Daarnaast is de DDoS-bescherming van de app-laag op te rekken naar alle applicaties middels machine learning en gedragsanalyse. Verder is het noodzakelijk om cloud-native applicatieservices te leveren aan applicaties gebaseerd op microservices en zijn API-gatewayfuncties nodig om een veilige verbinding met derden op te zetten.

Ja, edge computing moet nog volwassen worden, maar het nut en de toepassingsmogelijkheden worden snel duidelijker en populairder. Met name de automotive en maakindustrie omarmt de technologie. Nog even en alle organisaties die te maken hebben met devices die met elkaar in verbinding staan en een snelle dataverwerking vereisen moeten gaan kijken naar een edge-computingstrategie.

Meer weten over dit onderwerp?

Kom dan op donderdag 11 december naar het Cloud Congres 2019. Deelname is gratis voor IT-professionals die zich binnen hun organisatie bezighouden met gebruik en toepassingen van de cloud. www.cloudcongres.nl

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in