Overslaan en naar de inhoud gaan

Wil je nog wel softwareontwikkelaar worden?

Zelfrijdende auto’s, zorgrobots, slimme koelkasten die zelf de online-boodschappen doen en intelligente social media die voor ons die perfecte partner zoeken, inclusief de relatie- en communicatietips om het spannend te houden?
droombaan
droombaan

Dit is wat we willen met de digitalisering van onze samenleving. Maar dit gemak moet wel ontwikkeld worden. Hebben we die mensen? En blijven ze het nog wel leuk vinden?

Is het nog wel leuk om ontwikkelaar te zijn?

We leggen enorme druk op softwareontwikkelaars. Ga er maar aan staan: alles moet aan elkaar gekoppeld worden, liefst realtime. Systemen worden mission- en safety critical. Externe reguleringsdrift neemt alleen maar toe. Als de product owner zegt ‘rechtsaf’ dan moet er direct ingespeeld worden. Om de paar weken moet er weer een minimal viable product staan. Security- en privacy? By design uiteraard. Onderhoudbaarheid? Uiteraard! Ondertussen stort de IT-industrie een continue stroom nieuwe tools, concepten en frameworks over de ontwikkelaars heen. Dat zou het leven makkelijker maken, beloven we de ontwikkelaars al jaren. En de volgende sprint van twee weken staat alweer klaar.

Dit kan niet lang meer goed gaan. Tenminste niet als we doorgaan alles op de schouders van de ontwikkelaars te leggen. Omdat we in ze geloven; in die ‘digital natives’. Omdat we in ze willen geloven; omdat wij onvoldoende zelf doorgronden wat onze eigen rol in het geheel is én hoe moeilijk het vak van software-ontwikkelaar echt is. Als we het tij niet gekeerd krijgen, dan neemt de kwaliteit van onze software verder af. Falende software krijgt steeds meer de overhand. En we geven dan onze hardwerkende ontwikkelaars daar - onterecht - de schuld van.

Help onze ontwikkelaars!

Het moment is aangebroken om op te staan. We moeten onze softwareontwikkelaars gaan helpen. We moeten ze de omgeving bieden die recht doet aan hun taak. Een complexe taak met veel verantwoordelijkheid. Zij creëren immers de waarde, al het andere rondom de ontwikkeling van software moet hier ondersteunend aan zijn.

Hoe? Door ze weer in het centrum op een voetstuk zetten en inspelen op de behoeften die ze hebben. Zo was ik laatst op een projectlocatie waar ontwikkelaars maar drie uur per dag echt productief konden zijn. Door gebrekkige huisvesting. Dat moet anders. In een ander project introduceerden we de ‘technical debth’-sprint. Een sprint zonder direct duidelijke business-waarde. Bedoeld om ontwikkelaars echt de ruimte te bieden te doen wat zij vonden wat gedaan moest worden.  Dat betaalde zich in de volgende sprints dubbel en dwars terug. Dat is de richting waar ik naar toe wil. Geef ontwikkelaars de opleidingen, introspectiedagen en begeleiding om hun vak en de domeinkennis echt in de vingers te krijgen. Luister naar ze als ze hun zorgen uiten over te weinig tijd of lastige code. En bovenal: richt feedbackmechanismen in. Niet om te straffen, maar om ontwikkelaars te helpen leren. Want wie hard werkt en toch overal de schuld van krijgt, kiest uiteindelijk een ander vak. En we hebben ze zo hard nodig…

Ga naar helponzeontwikkelaars.nu en help mee!

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in