Overslaan en naar de inhoud gaan

Wat moeten we met kwantumcomputers?

Vorig weekend, op zaterdag 21 september, lijkt er een belangrijke horde te zijn genomen in computerland. De Financial Times rapporteerde dat Google een berekening heeft uitgevoerd met een kwantumcomputer (in iets meer dan drie minuten), welke ’s werelds meest geavanceerde supercomputer ongeveer 10,000 jaar zou kosten. Google heeft daarmee naar eigen zeggen de grens van kwantum suprematie bereikt en overschreden.
© TU Delft
TU Delft

Enkele dagen later komen er artikelen naar buiten in de (inter)nationale media die vragen stellen als ‘gaan kwantumcomputers al onze encryptie kraken’ en ‘wat is een kwantum computer eigenlijk’ waarna vaak een halfslachtige en vage uitleg volgt. Daaruit voortkomend kan ik me goed voorstellen dat bij u de vraag opkomt: ‘Wat moet ik ermee?’

Terug naar de berichtgeving rondom Google. Er zitten namelijk wat haken en ogen aan. De FT heeft een rapport ingezien op de NASA-website waarin het nieuws stond, echter is dit rapport ook weer van de website afgehaald zonder commentaar. Daarnaast is het vaker voorgekomen dat een entiteit beweerde kwantum suprematie te hebben bewezen, om vervolgens te worden ontkracht door een supercomputer met een nieuw algoritme die de prestatie van de kwantumcomputer evenaart of overtreft. Als laatste is de berekening die is uitgevoerd puur een theoretische toepassing. Dit resultaat kan dus niet worden gebruikt om ‘real-life’ problemen op te lossen (geeft ook IBM topman Dario Gil aan).

Dus wat moeten we ermee?

Het antwoord zit verscholen in wat Google nu claimt te hebben bewezen: kwantumcomputers kunnen iets wat supercomputers niet kunnen (kwantum suprematie), maar we kunnen er nog geen ‘real-life’-problemen mee oplossen. Desondanks gaan de ontwikkelingen razendsnel en is het belangrijk om de technologie te begrijpen, zodat er op tijd ingesprongen kan worden op de versnellende technologische doorbraken.

Zoals Robbert Dijkgraaf aangaf bij Mona Keijzer, we hebben in Nederland een kwantumvoorsprong en we kunnen ons niet veroorloven om die uit handen geven. Ondanks dat het nog ongeveer vijf jaar duurt voordat er commercieel winstgevende toepassingen op de markt zullen komen, is het wel belangrijk dat het Nederlandse bedrijfsleven actief gaat onderzoeken wat de technologie nu precies is. Dit gaat helpen om voorbij de aankomende hype te kijken en een realistisch beeld te vormen van wat nodig is om bij te blijven in een immer veranderend technologisch landschap. Het vraagt een actieve inspanning om de technologie te begrijpen en berichtgeving te kunnen duiden, meer dan twee paragrafen in een artikel met spannende vragen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in