Overslaan en naar de inhoud gaan

Google claimt doorbraak met quantum computer

De nieuwe quantum computer van Google is zoveel sneller dan de concurrentie dat het bedrijf spreekt over 'quantum heerschappij'. Zo kan de computer in tweehonderd seconden een taak afronden waar een normale supercomputer 10 duizend jaar mee bezig zou zijn.
supercomputer
© Pixabay
Pixabay

Dat schrijven Google-onderzoekers in een wetenschappelijk onderzoeksrapport, dat kortstondig online stond op de site van de NASA. Inmiddels is het rapport offline gehaald, maar de Financial Times en Fortune hebben kopieën weten te bemachtigen. Het is niet duidelijk waarom NASA het rapport heeft verwijderd. Een anonieme bron bij Google vertelt Fortune dat de onderzoekers van Google hun bevindingen nog niet hebben laten checken door andere onderzoekers. Zo'n zogeheten peer-to-peer-review kan weken tot maanden duren, schrijft de site. 

Quantum computer met 53 qubits

In het rapport staat dat Google tests heeft gedaan met zijn nieuwe quantum computer 'Sycamore'. Het apparaat heeft 53 qubits, oftewel quantum bits. Deze geven een indicatie van de rekenkracht van de computer. Google gebruikte voorheen een 72-qubit-pc met de naam 'Bristlecone'. Het is niet duidelijk wat er met deze computer gebeurd is, al lijkt het erop dat hij minder krachtig is dan de processor in de nieuwe Sycamore. 

Een paar minuten tegenover 10 duizend jaar

Die is volgens Googles onderzoeksrapport ook vele malen sneller dan andere 'state of the art' super computers. De wetenschappers geven meerdere voorbeelden, getest in een laboratorium. Sycamore had ongeveer tweehonderd seconden nodig om één exemplaar van het quantum-circuit een miljoen keer te creëren. Een hele goede supercomputer zou hier 10 duizend jaar voor nodig hebben, aldus Google. 

Hetzelfde experiment zou 50 triljoen jaar duren op een server van Googles Cloud-dienst, schrijven de onderzoekers. De processor van de Sycamore was na dertig seconden klaar. Volgens de Financial Times en Fortune noemen Google-wetenschappers 'quantum-snelheid haalbaar in een echte omgeving'  en is de vinding 'niet uitgesloten door verborgen fysieke wetten'. Ze geloven dat de rekenkracht van quantum-computers zelfs harder groeit dan de Wet van Moore. Die schrijft dat de rekenkracht van traditionele pc's grofweg elke twee jaar verdubbelt. 

Scepsis

Hoewel Google-onderzoekers heel enthousiast zijn over hun doorbraak, wil het bedrijf het bestaan van het rapport niet bevestigen. Vermoedelijk wacht de fabrikant tot de grensverleggende experimenten bevestigd of weerlegd zijn door andere wetenschappers. Jim Clarke, bij Intel hoofdverantwoordelijk voor de quantum hardware, zegt tegen Fortune dat Google's rapport een mijlpaal is. Een commerciële quantum-pc moet echter nog veel R&D-aanpassingen krijgen, waarschuwt hij. 

Dario Gil, hoofd van IBM's researchtak, vertelt Fortune dat hij tegen de term 'quantum heerschappij' is. "Quantum-computers zullen nooit heersen over klassieke computers, maar juist samenwerken omdat ze ieder hun unieke krachten hebben." Gil noemt Googles tests een 'laboratorium experiment zonder praktische toepassingen' en vindt dat het meten met 'quantum heerschappij' voor verwarring gaat zorgen over de voortgang van de industrie. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in